Caloria este o unitate de masura pentru energie, egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui gram de apa, aflata la presiune atmosferica normala, de la 14,5 la 15,5 °C (de la 287,65 la 288,65 K).

Caloria este numita uneori calorie mica (cal) pentru a putea fi deosebi de kilocaloria, numita si calorie mare (Cal), egala cu 1000 cal.
In Sistemul International, 1 calorie = 4,1868 Joule respectiv 1 Joule = 0.2390 calorii

In industria alimentara din Romania, majoritatea alimentelor comercializate in magazine, au pe eticheta cu informatii nutritionale si informatii privind aportul caloric atat in Kcal / 100 g cat si Kjoule / 100 g.

Aportul caloric pe baza caruia se eticheteaza produsele alimentare
1 gram de carbohidrati 4 Kcalorii
1 gram de proteine 4 Kcalorii
1 gram de grasimi (lipide) 9 Kcalorii
1 gram de alcool 7 Kcalorii

Aceste valori sunt insa orientative, intrucat ele difera in functie de mai multi factori precum compozitia fizico-chimica (exista mai multe tipuri atat de proteine cat si de carbohidrati si grasimi fiecare avand particularitatile proprii).
Alte motive pentru care valoarea energetica efectiva a unui aliment poate sa difere fata de cea trecuta pe eticheta ar fi:
– In functie de tratamentul termic la care a fost supus alimentul in timpul prepararii, corpul va putea sa valorifice o cantitate mai mica sau mai mare de energie.
– Exista asa numitele alimente cu “calorii negative”, sunt cele pentru metabolizarea carora organismul consuma mai multe calorii decat continutul alimentelor in sine.
– Modul in care sunt combinate alimente este alt element care influenteaza eficienta cu care se face digestia si absorbtia nutrientilor.

Cate calorii au cele mai populare legume?

Cate calorii au cele mai populare fructe?

Cate calorii au cele mai populare produse de panificatie?

Cate calorii au cele mai populare lactate?

Cate calorii au cele mai populare tipuri de carne?

Cate calorii au cele mai populare bauturi alcoolice?

×