Ce este o calorie ?
Caloria este o unitate de masura pentru energie, egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui gram de apa, aflata la presiune atmosferica normala, de la 14,5 la 15,5 °C (de la 287,65 la 288,65 K).
Caloria este numita uneori calorie mica (cal) pentru a putea fi deosebi de kilocaloria, numita si calorie mare (Cal), egala cu 1000 cal.
In Sistemul International, 1 calorie = 4,1868 Joule respectiv 1 Joule = 0.2390 calorii
In industria alimentara din Romania, majoritatea alimentelor comercializate in magazine, au pe eticheta cu informatii nutritionale si informatii privind aportul caloric atat in Kcal / 100 g cat si Kjoule / 100 g.
Aportul caloric pe baza caruia se eticheteaza produsele alimentare
1 gram de carbohidrati 4 Kcalorii
1 gram de proteine 4 Kcalorii
1 gram de grasimi (lipide) 9 Kcalorii
1 gram de alcool 7 Kcalorii
Aceste valori sunt insa orientative, intrucat ele difera in functie de mai multi factori precum compozitia fizico-chimica (exista mai multe tipuri atat de proteine cat si de carbohidrati si grasimi fiecare avand particularitatile proprii).
Alte motive pentru care valoarea energetica efectiva a unui aliment poate sa difere fata de cea trecuta pe eticheta ar fi:
– In functie de tratamentul termic la care a fost supus alimentul in timpul prepararii, corpul va putea sa valorifice o cantitate mai mica sau mai mare de energie.
– Exista asa numitele alimente cu “calorii negative”, sunt cele pentru metabolizarea carora organismul consuma mai multe calorii decat continutul alimentelor in sine.
– Modul in care sunt combinate alimente este alt element care influenteaza eficienta cu care se face digestia si absorbtia nutrientilor.