You are currently viewing Grăsimile și importanța lor in organism

Grăsimile și importanța lor in organism

Grăsimea a fost numită ani buni dușmanul sănătății, însă în realitate sunt și tipuri de grăsimi favorabile organismului. Cu toții avem nevoie de grăsime pentru un organism sănătos și funcțional. Alimentația zilnică trebuie să conțină neapărat și grăsimi, important este echilibrul și alegerea grăsimilor sănătoase. 

Grăsimile sunt macronutrienti și aproape toate alimentele conțin grăsimi, care ajută la buna functionare a organismului. Acestea reprezintă o sursă foarte concentrată de energie, protejează organele vitale, ajută la menținerea temperaturii adecvate a corpului, asigură aportul necesar de vitamina A, D, E și K, mențin sistemul imunitar puternic datorită conținutului mare de acizi grași esențiali și participă la procesele cognitive de la nivelul creierului. Însă există mai multe tipuri de grăsimi, unele mai sănătoase altele mai puțin nesănătoase:

  • grăsimile mononesaturate
  • grăsimile polinesaturate
  • grăsimile saturate
  • grăsimile trans/hidrogenate

Grăsimile mononesaturate sunt cele  considerate “bune”, pentru că sunt cele mai eficiente când vine vorba despre scăderea nivelului total de colesterol “rău”. În plus, acestea sunt cele care reduc riscul de afecțiuni cardiovasculare. Grăsimile mononesaturate se regăsesc în:

  • ulei de floarea-soarelui, de măsline, de rapiță, de canola, de arahide, de șofrănel, de susan, de migdale, de boabe de muștar;
  • alune, alune de pădure, nuci, migdale, caju, fistic, nuci de Macadamia și pecan;
  • semințe de pin, de in, de chia, de coriandru, de muștar, de țelină;
  • unt de arahide;
  • măsline;
  • avocado;
  • tofu;
  • muștar;
  • fasole;
  • roșii uscate;
  • humus;

Grăsimile polinesaturate sunt renumite pentru reducerea colesterolului și a trigliceridelor, acestea conțin acizi grași esențiali benefici corpului, care nu pot fi sintetizați de corp. Și acizii grași precum Omega-3 și Omega-6 fac parte din categoria grăsimilor polinesaturate. Grăsimile polinesaturate se regăsesc în: 

  • ulei de șofrănel, de samburi de struguri, de in, de soia, de porumb, de floarea-soarelui, de rapiță;
  • semințe de floarea-soarelui, de chia, de pin, de cânepă, de susan, de mac;
  • nuci, fistic, nuci pecan, braziliene, migdale, caju, alune de pădure, alune;
  • tofu, soia, edamame, lapte de soia;
  • tahini, unt de arahide;
  • fasole, linte;
  • broccoli;
  • avocado;
  • busuioc proaspăt;
  • capere;
  • paprika, piper roșu, cuișoare, oregano și tarhon uscate;

Grăsimile saturate sunt considerate grăsimi „rele” deoarece ridică nivelul de colesterolului „rău” din sânge și crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Acestea  se depun pe pereții arterelor îngreunând circulația.

Exemple de alimente bogate în grăsimi saturate:

  • carne de pui și de rață (cu piele), de vită, de miel, de porc, procesată (cârnați, salam);
  • unt, untură;
  • ouă;
  • produse lactate din lapte gras (brânză de capra, cheddar, feta, brie, mozzarella, ricotta, smântână, lapte, iaurt, înghețată);
  • ulei de palmier, ulei de cocos;
  • lapte de cocos, cremă de cocos;
  • ciocolată menaj, cacao, bomboane de ciocolată;
  • biscuiți, prăjituri, produse de patiserie din comerț;

Grăsimile trans trebuiesc evitat pe cât posibil deoarece acestea ridică nivelul de colesterol LDL din sânge, crescând astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare. Sunt obținute prin încălzirea uleiurilor vegetale lichide în prezența gazului de hidrogen și a unui catalizator, proces numit hidrogenare. Grăsimile trans sunt cel mai dăunător tip de grăsime și sunt găsite în alimente precum: 

  • ulei de soia hidrogenat, margarină;
  • biscuiți sărați și dulci, prăjituri, torturi, gogoși, produse de patiserie din comerț;
  • chipsuri;
  • bomboane umplute;
  • popcorn la microunde;
  • pizza semipreparata;
  • fast food;
  • carne de vită, de oaie;
  • brânză;

Leave a Reply