10 cele mai bune si cele mai rele uleiuri pentru sanatate

10 cele mai bune si cele mai rele uleiuri pentru sanatate

Bucatarii de acasa au o multime de optiuni atunci cand trebuie sa aleaga un fel de ulei pentru a sota, coace sau stropi. Unele, ca uleiul de masline, sunt foarte cunoscute si altele ca uleiul de avocado si de cocos sunt mai putin familiare.

Care ulei este cel mai potrivit pentru tine? Aceasta depinde de tipul de gatit pe care il adopti. Punctul de fumegare al uleiului, adica punctul in care uleiul incepe sa arda si sa scoata fum, este unul din cele mai importante lucruri de luat in considerare. Daca incalzesti uleiul peste punctul de fumegare, nu numai ca pericliteaza aroma, dar multi nutrienti din ulei se degradeaza – si uleiul va emite compusi daunatori numiti radicali liberi.

Daca te intrebi care este cel mai bun ulei de gatit pentru sanatate si care uleiuri nu sunt sanatoase- exista niste diferente de opinie. Revista TIME a vorbit cu doi experti in ulei- Liz Weinandy, un nutritionist inregistrat la Universitatea de Stat din Ohio, Centrul Medical Wexner, si Lisa Howard, autoarea cartii Cartea cea mare a uleiurilor sanatoase pentru gatit – despre cum sa faci cea mai buna optiune.

Uleiul de masline

Expertii in nutritie si gatit sunt de acord ca unul dintre uleiurile cele mai flexibile si mai sanatoase de gatit este uleiul de masline, atata timp cat este extra-virgin. „vrei un ulei care nu este rafinat si supraprocesat” spune Howard. O eticheta de „extra-virgin” inseamna ca ulieul de masline nu este rafinat si ca urmare de inalta calitate. Uleiul de masline extra virgin contine o cantitate mare de grasimi mononesaturate si cativa acizi grasi polinesaturati; multe studii au legat aceasta de o sanatate a inimii mai buna. Uleiul de masline are un punct de fumegare relativ mai scazut comparativ cu celelalte uleiuri, asa ca este cel mai bun pentru gatitul la foc mediu si scazut.

Este de asemenea unul din cele mai sanatoase uleiuri de folosit pentru copt. „Si ca dressing este foarte bun” spune Howard. „si imi place sa-l pun si in lapte”.

Un lucru de tinut minte, totusi, este ca in SUA, uneori uleiul de masline etichetat ca „extra virgin” nu este ceea ce pare a fi. In 2015, Liga Nationala a Consumatorilor a testat 11 uleiuri de masline diferite si a constatat ca 6 din ele nu au atins standardele pentru clasificarea ca extra virgin. Iata o lista a uleiurilor extra virgine care au trecut acest test. Ele includ branduri disponibile pe scara larga: California Olive Ranch, Colavita si Lucini.

  • California Olive Ranch “Extra Virgin Olive Oil”
  • Colavita “Extra Virgin Olive Oil”
  • Trader Joe’s “ Extra Virgin California Estate Olive Oil”
  • Trader Joe’s “100% Italian Organic Extra Virgin Olive Oil”
  • Lucini “Premium Select Extra Virgin Olive Oil”

Uleiul de cocos

In functie de cine intrebi, uleiul de cocos ar trebui ori sa fie evitat ori sa fie folosit cu moderatie. Punctul principal de conflict este continutul sau ridicat de grasimi saturate; spre deosebire de alte uleiuri bazate pe plante, uleiul de cocos este in primul rand o grasime saturata. Nu toata lumea agreeaza ca o asemenea concentratie de grasimi saturate nu este buna pentru sanatate, dar unii experti, printre care Asociatia Americana a Inimii, argumenteaza ca inlocuirea alimentelor care sunt bogate in grasimi saturate cu alternative mai sanatoase poate scadea colesterolul din sange si imbunatati profilul lipidic. Totusi, stiinta incepe sa sugereze ca nu toate grasimile saturate sunt rele.

Vorbind in general, exista multa tevatura in jurul produselor din cocos care nu este documentata de cercetari stiintifice sanatoase. Asta nu inseamna ca acest ulei te va imbolnavi, dar in orice caz nu exagera. “Nu sunt impotriva uleiului de cocos” spune Weinandy. “Corpurile noastre au nevoie de ceva grasimi saturate. Dar industria respectiva a facut o treaba buna din a-l face sa para ca un superaliment. Cercetarile nu suntacolo, clar”.

Aceasta nu inseamna ca ar trebui eliminat din camara. Grasimea saturata poate fi un ulei sanatos de folosit atunci cand gatesti la temperaturi foarte inalte sau pentru prajeli (ceea ce ar trebui gatit cu moderatie), pentru ca sunt mai stabile la temperaturi ridicate. Asta inseamna ca acestulei este mai putin probabil sa se descompuna si sa fumege.

Ulei vegetal

Acest termen de „ulei vegetal” este adesea folosit ca referinta la orice ulei din plante, si sanatatea unui ulei vegetal depinde de sursa si pentru ce este folosit. Cele mai multe din uleiurile vegetale de pe piata sunt un amestec de rapita, porumb, boabe de soia, sofran, palmier si floarea soarelui. „In general, le spun oamenilor sa foloseasca ulei de masline, ori de cate ori se poate, in locul uleiului de porumb sau boabe de soia” spune Weinandy. Ele nu sunt chiar rele, spune ea „dar nu ai atatea beneficii ca in cazul uleiului de masline”.

Si totusi, uleiurile vegetale sunt procesate si rafinate, ceea ce inseamna ca nu numai ca le lipseste aroma dar si nutrientii, spune Howard. „Uleiul vegetal este cu siguranta foarte procesat. Se numeste ulei vegetal pentru ca producatorii sa poata inlocui aceasta marfa cu orice vor ei – soia, porumb, seminte din bumbac, rapita – fara ca sa fie nevoie sa inlocuiasca eticheta” spune ea. „Uleiurile procesate au fost impinse dincolo de punctul de toleranta a caldurii si au devenit rancede in timpul procesului”. Unele din aceste uleiuri, mai ales cel de palmier, sunt asociate cu o mai mare degradare a pamantului folosit pentru producerea lor, spune Howard.

Uleiul de rapita

Uleiul de rapita este obtinut din seminte de rapita, o planta cu flori care contine o cantitate buna de grasimi mononesaturate si o cantitate apreciabila de grasimi polinesaturate. Dintre toate uleiurile vegetale, uleiul de rapita tinde sa aiba cea mai mica cantitate de grasimi saturate. Are un punct inalt de fumegare, ceea ce este util pentru gatitul la temperaturi inalte. Acestea fiind spuse, se pare ca,  in SUA, uleiul de rapita este foarte procesat, adica are mai putini nutrienti. Uleiul de rapita „presat la rece” sau neprocesat exista si el dar este greu de gasit.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado este o alegere foarte buna. Este un ulei nerafinat ca uleiul de masline extra-virgin, dar are punctul de fumegare mai inalt, ceea ce il face bun de folosit la gatit la temperaturi inalte si prajeli la wok (stir-fry). Nu are prea multa aroma asa ca este o alegere buna pentru gatit. „Este cremos, ca avocadoo” spune Howard. Uleiul de avocado contine acizi grasi mononesaturati si polinesaturati (are cel mai ridicat continut de grasimi mononesaturate dintre uleiurile de gatit) dar si vitamina E. Un defect al acestuia este ca poate fi mai scump.

Uleiul de floarea soarelui

Acest ulei este bogat in vitamina E; o lingura din acest ulei contine 28% din necesarul zilnic al acestui nutrient. Are un punct de fumegare mai inalt si nu are o aroma puternica si deci nu va coplesi mancarea. Totusi, uleiul de floarea soarelui contine o multime de acizi grasi Omega-6. Corpul are nevoie de ei, dar, acizii grasi Omega-6 sunt considerati pro-inflamatorii, in timp ce acizii grasi Omega 3 sunt anti-inflamatorii. Consumulmare de Omega -6, fara un echilibru cu Omega-3, poate conduce la inflamatie in exces in corp, asa ca moderatia este importanta.

Uleiul de arahide

Uleiurile din nuci, ca cel de arahide, pot fi un experiment distractiv in bucatarie, mai ales ca exista atatea feluri. Uleiul de arahide are unul din cele mai mari continuturi de grasimi mononesaturate dintre uleiurile de gatit. Are in mod obisnuit o aroma si miros de nuci si se poate folosi pentru gatit la temperaturi foarte inalte.

Uleiul de nuci

Acest ulei are un punct de fumegare scazut, asa ca nu este bun pentru gatit, dar poate fi folosit in multe alte feluri. Howard stropeste acest ulei peste clatite, fructe proaspat taiate, sau inghetata. Ea il adauga si in laptele spuma pentru bauturile cu cafea. Uleiul de nuci are o proportie buna intre Omega-6 si Omega-3, ceea ce ajuta la tinerea inflamatiei sub control.

Uleiul din seminte de in

Uleiul din seminte de in este bogat in Omega-3 si are un punct de fumegare foarte scazut, asa ca nu trebuie folosit pentru gatit. „Il folosesc pentru dressing” spune Weinandy. Aveti grija sa fie depozitat la temperaturi scazute, in frigider.

Uleiul din seminte de susan

Acest ulei este folosit adesea pentru aroma sa puternica; se foloseste doar cate putin. El contine acizi grasi mononesaturati cat si polinesaturati, si nu este prea bogat in alti nutrienti. El are un punct de fumegare inalt si deci poate fi folosit la gatit la temperaturi ridicate.

Leave a Reply

×