Tuturor ne plac mancarurile semipreparate/procesate, dar una din cele mai bune cai de a-ti imbunatati sanatatea este gatirea mancarurilor acasa.
Iata cum sa incepeti. Beneficiile gatitului acasa Fie ca locuiesti singur, sau esti un parinte ocupat, s-ar parea ca gatitul acasa este o sarcina descurajatoare. La sfarsitul unei zile agitate, sa mananci la restaurant, sau sa comanzi mancare se pare ca este alegerea cea mai rapida si mai usoara. Dar mancarea semipreparata poate avea efecte asupra starii de spirit si sanatatii tale. Mancarea procesata este de obicei bogata in aditivi chimici, hormoni, zahar, sare, grasimi nesanatoase si calorii, care, toate iti afecteaza creierul si modul cum arati. Aceasta mancare te face sa te simti obosit, balonat si iritabil, simptome exacerbate de depresie, stres, anxietate si alte semne de ingrijorare privind sanatatea mentala. Iti poate afecta si silueta. Un studiu recent a aratat ca cei care mananca la restaurant consuma in medie cu 200 calorii mai mult pe zi decat cei care gatesc acasa.
Gatind acasa te asiguri ca tu si familia ta aveti mancare proaspata si hranitoare. Aceasta te poate ajuta sa arati si sa te simti sanatos, sa-ti maresti energia, sa-ti stabilizezi greutatea si buna dispozitie si sa-ti imbunatatesti somnul si revenirea dupa stres. Cand gatesti esti mai constient de ce consumi si vezicum diferite alimente iti afecteaza modul de a gandi si de a simti.
Gatitul acasa nu trebuei sa fie complicat. Temelia unei diete sanatoase este sa mananci alimente care sunt cat mai aproape de modul cum le-a lasat natura. Asta inseamna inlocuirea mancarurilor procesate cu mancare adevarata, ori de cate ori este posibil si comsumulmare de legume si de proteine din surse sanatoase. Nu inseamna ca trebuie sa stai in bucatarie sa combini sute de ingrediente si sa pregatesti cu sfintenie retete complicate. De fapt, mesele simple sunt adeseori cele mai gustoase. Si nici nu trebuie sa fii perfect/a sa gatesti toate mesele in casa. Chiar si gatitul acasa de cateva ori pe saptamana poate da rezultate.
Gatitul acasa este un mod placut de a petrece timpul cu cei dragi – si nu trebuie sa fii un bucatar desavarsit. Oricare este capacitatea si experienta ta de bucatar, poti sa inveti sa pregatesti mese sanatoase care au efecte benefice reale pentru sanatatea ta fizica si mentala. Studiile au aratat ca atunci cand mananci regulat mancaruri gatite in casa, este de asemenea mai probabil sa faci alegeri sanatoase si atunci cand mananci la restaurant.
Placerile unei mese gatite acasa Mancarea aduce oamenii impreuna si gatitul acasa este o cale deosebita de a uni familia la masa de seara. Oricui ii place o mancare gatita acasa- chiar si adolescentilor cu toane sau celor mofturosi la mancare. Si daca locuiesti singur, aceasta nu inseamna ca trebuie sa gatesti, sau sa mananci singur. Servitul meselor cu altii este o cale deosebita de a-ti mari cercul social. Primind complimente pentru cum ai gatit pentru cineva este si un adevarat impuls pentru cresterea stimei de sine.
Fa din ora mesei o experienta sociala. Simplul act de a vorbi unui prieten, sau unui iubit la masa de seara, este un mod de a elibera stresul si a-ti inviora starea de spirit. Aduna-ti familia impreuna si fii la zi cu ce se intampla in viata cotidiana a celuilalt. Daca locuiesti singur, invita un prieten, coleg de serviciu sau un vecin.
Inchideti aparatele. Ia o pauza de la TV, inchide telefonul si evita alte distrageri pentru a beneficia de sansa reala de a comunica cu persoana cu care iei masa.
Gateste cu altii. Invita-ti sotul, colega de camera sau prietena sa impartiti responsailitatile cumparaturilor si gatitului- unul pregateste aperitivul, celalalt desertul, de exemplu. Gatitul cu altii poate fi o cale distractiva de a-ti intari relatiile si imparti costurile si poate fi mai ieftin pentru amandoi.
Depasirea obstacolelor gatitului acasa In ciuda tuturor beneficiilor, multi dintre noi inca mai cred ca gatitul este o povara, sau ca nu avem timp pentru asta sau ca este ceva pentru bucatari experimentati. Poate ca ai incercat sa gatesti inainte si nu ti-au placut rezultatele, sau poate copiii tai prefera mancarea cumparata? Depasirea obstacolelor gatitului acasa, incepe de obiceicu schimbarea felului in care privesti pregatirea meselor sau timpul petrecut in bucatarie. Cateva din motivele obisnuite din cauza carora nu gatim acasa si ce sa faci in legatura cu acestea se refera la: Obstacolul #1: „Nu am timp sa gatesc” Sigur, cumparaturile, taierea ingredientelor, gatirea si spalatul vaselor dupa poate fi pierdere de vreme. Dar sunt multe moduri de a grabi lucrurile:
- Cumpara online si ai toate ingredientele livrate la usa.
- Implica-ti prietenii si familia. Fa un compromis cu sotul, sau vecina cu privire la cumparaturi si sarcina de curatenie.
- In loc sa privesti programe de gatit pe canapea, muta TV-ul in bucatarie si urmeaza pasii aratati la TV la propriu.
- Fa mai multe lucruri in acelasi timp: vorbeste la telefon, sau uita-te la TV atunci cand gatesti.
- Cumpara pungi de legume taiate prespalate si arunca-le intr-o cratita, sau oala de gatit pentru o masa sanatoasa realizata in putin timp.
- Incearca un serviciu cu livrare de mancare gatita prin care primesti la usa ta ingrediente sau mese gatite.
- Fa pregatiri din vreme.Taie zarzavaturile in weekend cand esti mai libera, de exemplu, pentru a micsora timpul de gatire.
- Foloseste ingrediente proaspete. Salatele si retetele de mancare cruda pot lua cateva minute de pregatire.
- Priveste gatitul meselor ca o experienta placuta si relaxanta in loc sa o consideri povara – nu va mai parea ca o pierdere de vreme.
#2: „Este mai ieftin decat sa mananci fast-food” La prima vedere, poate parea ca mancarea la un restaurant fast food este mai ieftina decat gatitul acasa. Dar, rareori este asa. Un studiu de la University of Washington School of Public Health arata caoamenii care gatesc acasa tind sa aiba diete sanatoase in general fara cheltuieli alimentare mai mari. Un alt studiu a aratat ca cei care mananca acasa cheltuiesc cu 60 USD mai putin pe luna decat cei care mananca la restaurant. #3: „Sunt prea obosita sa gatesc la sfarsitul unei zile ocupate” Gatirea unor mese sanatoase nu trebuie sa implice un efort urias.
- Umplerea unei oale de gatit cu carne si zarzavaturi si lasata la foc mic dimineata iti permite sa vii acasa seara la o masa fierbinte, cu pregatiri minime si putina curatenie dupa.
- Fa mese en-gross si congeleaza mancarea ramasa in portii individuale pe care sa le mananci cand nu ai timp sau energia de a gati.
- Prin gatirea proteinei principale odata pe saptamana, cum ar fi un pui fript sau piept de curcan gatit la oala sub presiune, poti folosi carnea sa creezi mese rapide si usoare in timpul saptamanii, cum ar fi supa, salate, sendvisuri, burritos sau paste.
#4 „Nu stiu cum sa gatesc” Daca esti intimidat de eventualitatea gatirii unei mese, este important sa-ti amintesti ca gatitul nu este o stiinta exacta.
- Este foarte bine daca sari sau inlocuiesti un ingredient cu altul.
- Cauta pe internet sau cumpara o carte de bucate simpla pentru retete.
- Ca in orice domeniu, cu cat gatesti mai mult cu atat devii mai bun. Chiar daca esti un novice in bucatarie, curand vei stapani cateva retete usoare si sanatoase.
#5: „Urasc sa stau in bucatarie” Daca nu-ti place sa stai in bucatarie, trebuie sa apelezi la propriul simt al umorului. Gatitul nu este munca, este relaxare!
- Asculta muzica favorita, toarna-ti un pahar de vin si danseaza in timp ce tai sau cureti legumele.
- Sau asculta o carte si cufunda-te intr-o poveste buna.
#6: „Chiar daca gatesc sanatos acasa, nu pot sa-mi fac familia sa manance” In timp, poti sa-ti faci familia si pe tine sa te dezveti de mancarea procesata si la pachet.
- Incepe usor, prin gatirea unei mese sau doua pe saptamana pentru a da fiecaruia timp sa-si adapteze papilele
- Copiii iubesc sa gateasca si li se pare distractiv sa manance ceva la care au participat.
- Impulsul copilariei de a imita este puternic, asa ca, cu cat mai mult te vor vedea copiii mancand alimente sanatoase cu atat mai probabil vor face si ei asta.
Sfaturi pentru inceput Incepe cu ingrediente proaspete si sanatoase. Coptul cocaturilor dulci ca negrese, prajituri si fursecuri nu te ajuta la silueta, sau sa fii sanatos. De asemenea, adaosul prea mult zahar, sau sare, poate transforma o mancare gatita sanatos intr-o mancare nesanatoasa. Pentru a te asigura ca mancarurile tale sunt bune pentru tine si sunt si gustoase, incepe cu ingrediente sanatoase si condimenteaza cu arome in loc de zahar sau sare. Nu complica lucrurile. Gateste la abur sau inabusit cateva legume, gateste la gratar niste peste sau pui, adauga ierburi, condimente sau un sos sanatos. Gatitul simplu este gustos si rapid. Gateste suficient ca sa si ramana. Este foarte bine sa-ti ramana mancare, pe care o poti folosi pentru un pranz sau cina usoara a doua zi. Atunci cand gatesti orez sau paste, gateste cel putin dublul cantitatii de care ai nevoie si pastreaza restul in frigider pentru a-l folosi pentru alte mese. Congelarea mancarii ramase iti poate asigura o masa gatita la indemana atunci cand nu ai chef sa gatesti. Schimba ingredientele pentru a avea mancaruri mai sanatoase. Gateste la gratar, sau cuptor, in loc de prajeli. Inlocuieste sarea cu usturoiul, sau ceapa pudra. Redu zaharul cerut in retete cu 1/3 sau ½. Redu carnea si mareste legumele in tocane. Alege variantele integrale de paste si paine si inlocuieste faina alba cu faina integrala de grau in cocaturi. Depozitati materialele de baza. Ingrediente ca orez, paste, ulei de masline, condimente, faina si cuburi de supa sunt ingrediente de baza pe care le vei folosi probabil cu regularitate. Pastrarea conservelor de ton, fasole, rosii si pungi de legume congelate la indemana poate fi de ajutor in pregatirea unor mese rapide cand nu ai timp. Acorda-ti putin timp. Nu-i nimic daca arzi orezul, sau gatesti zarzavaturile prea mult. Dupa cateva incercari va fi mai usor, mai rapid si mai gustos! Beneficiile gatitului la oala sub presiune (slow cooker) Indiferent daca ai o bucatarie totala sau locuiesti la camin sau intr-o garsoniera, investia intr-o oala minune, sau oala sub presiune te poate ajuta sa creezi mancaruri usoare si sanatoase.
- O oala minune este un instrument pus in priza care gateste singur, si este usor de folosit chiar de cel mai neexperimentat bucatar.
- Poti adauga ingredientele dimineata inainte de munca si apoi te intorci la sfarsitul zilei la o masa gata facuta.
- Oalele sub presiune sunt ideale pentru gatitul supelor, tocanelor, chili sau curry.
- Chiar si carnea mai ieftina poate fi delicioasa daca este gatita inabusit.
- O oala sub presiune foloseste mai putina energie decat un cuptor obisnuit si pastreazasi casa mai racoroasa in timpul verii.
Gatitul pentru tine In zilele noastre, din ce in ce mai multi dintre noi, traiesc singuri, prin propria alegere sau datorita circumstantelor. Cel mai bun lucru din gatitul pentru o persoana este ca nu trebuie sa-ti placa decat tie. Gateste folosind ingredientele care iti plac, chiar daca nu plac altora, sau mananca micul dejun la cina daca asa iti place. Gatitul pentru o persoana nu inseamna ca trebuie sa gatesti sau mananci singur Gatitul acasa nu inseamna ca trebuie sa-ti petreci timpul de unul singur. Poti sa-ti gatesti propria mancare sanatoasa si sa ai si acea comunicare sociala la care tanjim cu totii.
- Gateste putin mai mult si invita un coleg de serviciu, sau un vecin sa ti se alature. Sau gatiti cu randul.
- Gateste acasa si apoi mananca afara in parc, la picnic, la muzeu, la piata sau la o cafenea. Avand mancare suficienta pentru a imparti cu altii poate fi o cale deosebita de a sparge gheata si a te imprieteni.
- Cumpara de la o piata taraneasca in loc de supermarket. Probabil ca acolo oamenii au mai mult timp sa discute sau sa-ti dea sfaturi de gatit si poti sa-ti faci prieteni mai usor.
- Daca nu ai cu cine sa mananci gaseste moduri de a intalni oameni noi. Fa cursuri de gatit, alatura-te unui club, sau inroleaza-te intr-un grup cu un interes anume care se intalneste cu regularitate. Munca de voluntariat este o alta cale de a gasi tovarasi de masa.
Gatitul fara o bucatarie adevarata Indiferent daca ai sau nu o bucatarie adevarata, o oala sub presiune (slow cooker) si un cuptor cu microundepot fi usor de folosit mai ales daca esti un bucatar novice. Cuptor cu microunde. Pentru ca incalzeste rapid, un cuptor cu microunde este o cale economica de a fierbe si coacelegumele si de a face sendvisuri. Plita electrica. Ideala pentru camerele de hotel, camine sau apartamente mici. Orice poate fi gatit pe un aragaz poate fi gatit si pe o plita intr-o tigaie sau cratita. Aparat de gatit orez. Cu putina creativitate, poate fi folosit si pentru gatirea mancarurilor gustoase de un fel ca si a orezului. Aparat de gatit la aburi. Gatitul la aburi este unul din felurile cele mai rapide de a gati mancarea. Poti folosi un aparat de gatit la aburi electric de sine statator, sau o sita de aburi care se pune intr-o tigaie. Legumele gatite la aburi nu trebuie sa fie plictisitoare Legumele gatite la aburi cum ar fi brocoli, varza de Bruxelles, fasole verde, morcovi si sparanghel pot fi gustoase si nutritive.
- Abureste legumele taiate in felii subtiri. Pentru marirea aromei adauga supa de legume la apa.
- Pune deasupra ulei de masline, ierburi sau un sos rapid si sanatos.
- Adauga peste, felii subtiri de pui sau tofu pentru o masa completa