Alimente organice: Ceea ce trebuie sa stii

Alimente organice: Ceea ce trebuie sa stii

Este mancarea organica sanatoasa intr-adevar? Merita cheltuiala? Descopera ce inseamna eticheta si care alimente reprezinta cea mai buna alegere pentru tine.

 

Ce inseamna „organic”?

Termenul de „organic” se refera la modul in care produsele agricole sunt crescute si procesate. In timp ce regulile difera de la o tara la alta, in SUA recoltele organice trebuie crescute fara a folosi pesticide sintetice, fara gene modificate genetic (GMO), fara fertilizatori pe baza de petrol si fertilizatori din deseuri biodegradabile.

Animalele crescute organic pentru carne, oua si produse lactate trebuie sa fie crescute in aer liber si sa fie hranite organic. Nu trebuie sa li se dea antibiotice, hormoni de crestere sau alte produse secundare de origine animala.

Beneficiile alimentelor organice

Modul cum sunt crescute si hranite animalele are un impact major asupra sanatatii tale mentale si emotionale ca si asupra mediului inconjurator. Alimentele organice au adesea mai multi nutrienti benefici, cum ar fi antioxidantii, fata de cele obtinute conventional si oamenii cu alergii la alimente, produse chimice sau conservanti adeseori descopera ca simptomele lor se reduc sau chiar dispar daca mananca numai alimente organice.

Produsele organice contin mai putine pesticide. Chimicalele precum fungicide, ierbicide si insecticide sunt folosite pe scara larga in agricultura traditionala si resturile lor raman pe sau in alimentele pe care le mancam.

Alimentele organice sunt adesea mai proaspete pentru ca nu contin conservanti care sa le faca sa reziste mai mult. Produsele organice sunt adeseori cultivate (dar nu intotdeauna, asa ca observati de unde sunt) in ferme mici langa care sunt vandute.

Fermele organice sunt mai bune pentru mediu. Metodele fermelor organice reduc poluarea, conserva apa, reduc eroziunea solului, cresc fertilitatea solului si folosesc mai putina energie. Cultivarea fara pesticide este de asemenea mai buna si pentru pasarile si animalele din apropiere ca si pentru oamenii care locuiesc in apropierea fermelor.

Animalele crescute organic nu sunt tratate cu antibiotice sau hranite cu produse secundare animale. Hranirea animalelor cu produse secundare animale mareste riscul de contaminare cu boala vacii nebune si folosirea antibioticelor poate determina cresterea de bacterii rezistente la antibiotice. Animalelor crescute organic li se acorda mai mult spatiu sa se miste si au acces pe pasuni, ceea ce ajuta la mentinerea lor sanatoase.

Carnea si laptele organice sunt mai bogate in anumiti nutrienti. Rezultatele unui studiu european din 2016 arata ca nivelurile anumitor nutrienti, inclusiv acizi grasi omega-3, sunt mai mari cu pana la 50% in carnea si laptele organic comparativ cu produsele de la animale crescute conventional.

Alimentele organice sunt nemodificate genetic. Alimentele modificate genetic sunt plante al caror ADN a fost modificat in moduri care nu au loc in mod natural sau prin incrucisare traditionala, cel mai adesea pentru a fi rezistente la pesticide sau sa produca un insecticid.

Alimente organice vs alimente crescute local

Spre deosebire de standardele organice, nu exista o definitie anume pentru „alimente locale”. Pot fi crescute in comunitatea ta locala, in judetul tau, regiunea ta sau in tara ta. In timpul unor perioade mari de timp din an este posibil sa gasesti alimente crescute acasa in locuri cum ar fi pietele taranesti.

Beneficiile alimentelor crescute local

Financiar: Banii raman in comunitatea locala. Mai multi bani ii raman taranului care nu cheltuie pentru marketing si distributie.

Transport: In SUA, de exemplu, distanta medie pe care calatoreste un produs de la ferma pana la farfurie este mai mult de  1500 mile. Produsele sunt culese necoapte si apoi gazate ca sa se „coaca” in timpul transportului. Sau hrana este foarte tare procesata in fabrici folosind conservanti, iradiere si alte mijloace pentru a le pastra stabile pe perioada transportului.

Prospetime: Produsele locale sunt culese atunci cand sunt coapte si astfel mai proaspete si pline de aroma.

Fermierii mici locali folosesc adesea metode organice dar uneori nu-si pot permite sa obtina certificare pentru productie organica. Viziteaza o piata taraneasca si vorbeste cu fermierii sa afli ce metode folosesc.

Intelegerea GMO

Dezbaterea in curs despre efectele genelor modificate genetic asupra sanatatii si mediului este una controversata. In cele mai multe cazuri, GMO sunt prelucrate pentru a face recoltele mai rezistente si/sau sa produca insecticide. De exemplu, majoritatea porumbului dulce din SUA este prelucrat genetic ca sa fie rezistent la ierbicidul Roundup si sa produca propriul insecticid, Bt Toxin.

GMO se gasesc de asemenea in recoltele americane cum ar fi boabe de soia, alfalfa, dovleac, dovlecei, papaya si rapita si sunt prezente in multe cereale pentru micul dejun si multe din alimentele procesate pe care le mancam. Daca ingredientele dintr-un pachet includ sirop de porumb sau lecitina de soia, cel mai probabil contin GMO.

GMO si pesticide

Folosirea ierbicidelor toxice ca Roundup (glifozat) a crescut de 15 ori de cand s-au introdus GMO. In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca glifozatul este „probabil carcinogenic pentru oameni”, inca se mentine controversa asupra nivelului riscurilor asupra sanatatii din cauza folosirii pesticidelor.

Sunt GMO nedaunatoare?  

In timp ce Administratia pentru Hrana si Medicamente din SUA si companiile biotehnice care prelucreaza GMO sustin ca sunt nepericuloase, multi sustinatori ai sigurantei alimentare arata cu degetul ca nu s-a facut nici un studiu pe termen lung care sa confirme ca folosirea GMO nu este periculoasa, in timp ce niste studii pe animale au aratat ca ingerarea GMO poate afecta organele interne, incetinesc cresterea creierului si ingroasa tractul digestiv.

GMO au fost legate de alergeni alimentari crescuti si probleme gastro-intestinale la oameni. Desi oamenii cred ca modificarea ADN-ului unei plante sau animal poate creste riscul de cancer, cercetarile nu au fost concludente pana acum.

Organic inseamna fara pesticide?

Asa cum am mentionat mai sus, unul din beneficiile primare ale hranitului organic este nivelul redus al pesticidelor. Totusi, contrar parerii populare, fermele organice folosesc pesticide. Diferenta este ca ele folosesc numai pesticide biodegradabile, in loc de pesticide sintetice folosite in fermele conventionale, comerciale. Peticidele naturale sunt considerate mai putin toxice, totusi, unele prezinta riscuri pentru sanatate. Acestea fiind spuse, expunerea ta la pesticide periculoase va fi mai mica daca mananci produse organice.

Care sunt riscurile posibile ale pesticidelor?

Multi dintre noi avem o acumulare de expunere la pesticide in corpurile noastre din cauza a multor ani de expunere. Aceasta „povara corporala” chimica, asa cum este cunoscuta medical poate determina probleme de sanatate cum ar fi dureri de cap, defecte congenitale si tensionarea crescuta a sistemelor imunitare slabite.

Cateva studii au aratat ca folosirea pesticidelor chiar si in doze scazute poate creste riscul anumitor cancere cum ar fi leucemie, lymfom, tumori pe creier, cancer la san si cancer de prostata.

Copiii si fetusii sunt cei mai vulnerabili la expunerea la pesticide pentru ca  sistemele lor imunitare, corpurile si creierii lor sunt in dezvoltare. Expunerea timpurie poate cauza intarzieri in dezvoltare, boli comportamentale, autism, periclitarea sistemului imunitar si disfunctie motorie.

Femeile insarcinate sunt mai vulnerabile din cauza stresului suplimentar al pesticidelor asupra organelor lor deja incercate. In plus, pesticidele pot trece de la mama la copil in burta, ca si prin laptele de la san.

Folosirea raspandita a pesticidelor a determinat aparitia „super buruienilor” si „super parazitilor” care pot fi ucisi numai cu otravuri extrem de toxice ca 2.4-acid Dichlorophenoxyacetic (un ingredient principal in Agent Orange).

Spalarea si indepartarea cojii produselor indeparteaza pesticidele?

Clatirea reduce dar nu elimina pesticidele. Cojirea ajuta uneori, dar nutrienti de valoare se pierd odata cu coaja. Cea mai buna abordare: mancati variat, spalati si frecati foarte bine produsele si cumparati produse organice atunci cand este posibil.

Cea mai buna afacere pentru banii tai atunci cand cumperi produse organice

Mancarea organica este adesea mai scumpa decat mancarea crescuta conventional. Dar daca iti stabilesti niste prioritati, poate fi posibil sa cumperi organic si sa te mentii in buget.

Fii informat in legatuira cu  nivelul pesticidelor din alimentele tale

Anumite tipuri de alimente crescute conventional au un continut mai mare de pesticide comparativ cu altele si ar trebui evitate. Altele au un continut destul de scazut asa incat cumpararea de variante nonorganice este relativ nepericuloasa. Grupul de lucru asupra mediului, o organizatie nonprofit care analizeaza rezultatele testarilor Guvernului asupra pesticidelor in SUA, ofera o lista actualizata anual care te poate ajuta cu alegerile tale.

Fructele si legumele pentru care eticheta organica conteaza cel mai mult

In conformitate cu Grupul de lucru asupra mediului, o organizatie nonprofit care analizeaza rezultatele testarilor Guvernului asupra pesticidelor in SUA, urmatoarele fructe si legume au cel mai mare nivel de pesticide, si ca urmare este mai bine sa le cumperi organice:

 

Fructe si legume pe care nu trebuie sa le cumperi organic

Cunoscute ca cele „15 curate”, aceste fructe si legume crescute conventional au in general un continut redus de pesticide.

Daca va permiteti, cumparati carne, oua si lactate organice

In timp ce organizatii vestite ca Asociatia Americana a Inimii sustin ca mancatul de grasimi saturate din orice sursa creste riscul de boli coronariene, alti experti in nutritie sustin ca mancatul carnii si lactatelor organice nu implica aceleasi riscuri. Nu grasimea saturata este problema, spun ei, ci dieta nenaturala a animalelor crescute in ritm intensiv care include porumb, hormoni si medicamente.

Ce se gaseste in carnea din SUA?

Conform Animal Feed, animalele crescute conventional in SUA pot fi hranite cu:

  • Vacile de lapte – antibiotice, produse secundare de la pui si porci, hormoni de crestere, pesticide si fertilizatori biodegradabili
  • Vaci crescute pentru carne– antibiotice, produse secundare de la pui si porci, steroizi, hormoni de crestere, pesticide si fertilizatori biodegradabili
  • Porci – antibiotice, produse secundare de origine animala, fertilizatori biodegradabili, medicamente bazate pe arsenic
  • Pui pentru carne – antibiotice, produse secundare de origine animala, pesticide, fertilizatori biodegradabili, medicamente bazate pe arsenic
  • Gaini crescute pentru oua – antibiotice, produse secundare de origine animala, pesticide, fertilizatori biodegradabili, medicamente bazate pe arsenic

Alte modalitati de a reduce costul alimentelor organice la nivelul bugetului personal

Cumparati de la pietele taranesti. Multe orase, ca si localitati mici, adapostesc targuri taranesti saptamanale, unde fermierii locali vand produsele in piete stradale, adeseori cu reducere fata de magazinele de zarzavaturi.

Alaturati-va unei cooperative – O cooperativa de alimente naturale ofera de obicei preturi mai reduse membrilor, care platesc un abonament anual.

Alaturati-va unei ferme din Comunitatea de Sprijinire a Agriculturii, in care indivizii si familiile se alatura pentru ca sa cumpere „parti” din produse in vrac, direct de la ferma locala. Local si organic!

Sfaturi pentru cumparatul de produse organice

Cumparati in sezon – fructele si legumele sunt cele mai ieftine si proaspete atunci cand este sezonul lor. Descopera cand se aprovizioneaza piata ta cu produse astfel incat sa le cumperi cand sunt cele mai proaspete.

Cumpara in apropiere – compara pretul produselor organice de la aprozar, piata taraneasca si alte locuri ( chiar si sectorul de congelate).

Aminteste-ti ca, nu intotdeauna, organic inseamna sanatos – O strategie obisnuita de marketing a industriei alimentare este cosmetizarea mancarii slabe calitativ, dar, si produsele, deserturile si gustarile gatite organic sunt si ele de obicei bogate in zahar, sare, grasime si calorii. Citirea etichetelor cu atentie este importanta.

De ce este mancarea organica adeseori mai scumpa?

Cultivarea produselor organice este mai intensiva pentru ca fermierii nu folosesc pesticide, fertilizatori chimici sau medicamente. Certificarea organica este scumpa si mancarea organica pentru animale poate costa chiar dublu. Fermele organice tind sa fie mai mici decat fermele conventionale, ceea ce inseamna ca, costurile fixe si cheltuieli indirecte  trebuie distribuite pe volume mai mici de produse fara subventii de la guvern.

De unde sa cumparati produse organice

Pentru a gasi piete taranesti, ferme organice si cooperative de zarzavaturi vizitati:

  • In SUA: Eat Well Guide sau Local Harvest
  • In UK: FARMA
  • In Australia: Australian Farmers’ Market Directory
  • In Canada: Farmers’ Markets in Canada

Leave a Reply

×