Uleiul de măsline este un ulei extras din măsline, fructul maslinului, pom fructifer care crește cu precădere în zonele limitrofe ale Mării Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei.
De-a lungul istoriei, uleiul de măsline a fost extrem de prețuit pentru calitățile sale multiple. Acesta este apreciat de către cei care doresc să mănânce sănătos, dar este folosit și în industria cosmetică. Apreciat de multă vreme pentru proprietățile sale, uleiul de măsline se află astăzi în centrul atenției pentru calitățile sale.
Studiile au demonstrat faptul că riscul de producere al bolilor cardiovaculare se reduce semnificativ dacă în locul uleiului tradițional se consumă zilnic 2 linguri de ulei de măsline, adică în jur de 30 de grame.

Beneficiile apar datorită înlocuirii cantității de grăsimi săturate cu grăsimile nononesaturate conținute de uleiul de măsline, astfel cantitatea de grăsimi ingerată nu este mai mare și nu crește aportul caloric. Mai mult decât atât, uleiul de măsline nu conține carbohidrați, proteine sau colesterol.
Compoziția uleiului de măsline:
- vitamina E
- vitamina K
- vitamina B8
- betaina
- calciu
- fier
- potasiu
- sodiu
Grăsimile sănătoase din măsline sunt extrase pentru a produce ulei de măsline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sănătoase.
Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi săturate, în timp ce 11% sunt polinesaturați, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3.
Un alt plus al uleiului de măsline este acesta nu conține gluten, acesta fiind găsit în grâu și secară și într-un grad mai mic, în orz și ovăz, dar nu 100% în uleiul de măsline pur.