You are currently viewing Alimentația sănătoasă

Alimentația sănătoasă

Conceptul de alimentație sănătoasă a stârnit multe controverse în ultimii ani. Bineînțeles că și din punct de vedere științific, alimentația sănătoasă a ridicat și continuă să ridice multe semne de întrebare. Până în prezent s-au stabilit multe principii ale alimentației sănătoase, iar de-a lungul timpului s-au făcut o serie de recomandări pentru o dietă sănătoasă. Cu toate acestea, studiile în legătură cu beneficiile unor alimente sunt în continuă desfășurare.

Adoptarea unei diete sănătoase poate fi o adevărată provocare pentru mulți dintre noi, mai ales din cauza opțiunilor care există atât în comerț, cât și în localuri. Totuși, respectarea unor reguli simple te poate ajuta să îți schimbi stilul de viață.

Scopul alimentaţiei sănătoase este de a realiza un echilibru caloric şi nutritiv, şi anume asigurarea energiei de care avem nevoie, prin aportul corespunzător de calorii, şi, pe de altă parte, prezenţa în alimentaţia noastră a tuturor principiilor nutritive, după cum urmează:

  • Glucide (hidraţi de carbon) 50-55%;
  • Proteine 15-20%;
  • Lipide (grăsimi) 30-35%;

Prezenţa elementelor nutritive în cantităţile recomandate atrage după sine un aport optim de vitamine şi săruri minerale, din care cele mai importante sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul şi fierul. Aportul de sare ar trebui să fie sub 5g/zi, iar cel de lichide necalorice 2-3litri/zi, zaharurile ar trebuie consumate cât mai puțin, de evitat grăsimile și uleiurile, de asemenea și alimentele bogate în colesterol.

Pentru un echilibru și o bună sănătate, vă recomandăm următoarele:

  • Consumați cereale integrale – grâu, orez brun, ovăz, porumb, mei, produse pe bază de cereale integrale (pâine, paste, turte, fulgi).
  • Puteți consuma fără restricții toate varietățile de cartofi, însă fără a adăuga grăsimi în cantități mari. Savurați mazărea, lintea, năutul și fasolea !
  • Nu trebuie să treacă nicio zi fără să consumați câteva fructe proaspete ! Limitați folosirea fructelor conservate în sirop și a sucurilor de fructe sărace în fibre. 
  • Consumați zarzavaturi cât mai variate zilnic, fără să adăugați sosuri și sare.
  • Beți șase-opt pahare de apă în fiecare zi. Pentru a varia, puteți bea ceaiuri de plante medicinale sau să faceți limonadă.
  • Micul-dejun trebuie să fie cât mai consistent, ideal ar fi să cuprindă cereale, fructe proaspete și pâine integrală.

Leave a Reply