You are currently viewing Ce inseamna o sanatate buna?

Ce inseamna o sanatate buna?

Ce inseamna o sanatate buna?

Cuvantul sanatate se refera la o stare de bine fizica si emotionala completa. Asistenta medicala exista pentru a ajuta oamenii sa-si mentina sanatatea in stare optima.

O sanatate buna este foarte importanta pentru a face fata stresului si pentru a trai o viata lunga si activa.

Cateva insemnari importante despre sanatate

Cateva puncte cheie despre sanatate• Sanatatea poate fi definita ca o stare de bine fizica, mentala si sociala si ca o sursa de a trai o viata plina.• Ea inseamna nu numai absenta bolii, dar si capacitatea de a te recupera si face bine dupa boala sau alte probleme.• Factorii pentru o sanatate buna includ genele, mediul inconjurator, relatiile umane si educatia.• O dieta sanatoasa, miscarea, analize pentru depistarea bolilor si strategiile de a face fata bolii, toate acestea contribuie la imbunatatirea sanatatii unei persoane.

Ce este sanatatea?

In 1948, Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO=OMS) a definit sanatatea cu o fraza care este folosita si astazi.

“Sanatatea este o stare de bine fizica, mentala si sociala completa si nu numai absenta bolii sau infirmitatii” OMS, 1948.

In 1986, OMS a clarificat mai departe ca sanatatea este:

O resursa a vietii de zi cu zi, nu scopul vietii. Sanatatea este un concept pozitiv care subliniaza resursele sociale si personale ca si abilitatile fizice”.

Aceasta inseamna ca sanatatea este o resursa pentru a ajuta functionarea individului in societatea mai larga. Un stil de viata sanatos asigura mijloacele pentru a trai o viata plina.

Mai recent, cercetatorii au definit sanatatea ca fiind capacitatea unui organism de a se adapta la noile amenintari si infirmitati. Ei se bazeaza pe ideea ca, in ultimele decade, stiinta moderna a crescut intr-o masura deosebita constienta oamenilor asupra bolilor si cum functioneaza acestea.

Tipuri de sanatate

Sanatatea mentala si fizica sunt cele doua tipuri de sanatate cele mai discutate . Vorbim, de asemenea, si despre “sanatate spirituala”, “sanatate emotionala” si sanatate financiara” printre altele. Acestea au fost legate de niveluri reduse de stress si de stare de bine mentala si fizica.

Sanatatea fizica

La o persoana cu sanatate fizica, functiile organismului performeaza la nivel de varf, nu numai datorita lipsei bolii dar si datorita miscarii regulate, nutritiei echilibrate si odihnei suficiente. Primim tratament, atunci cand este nevoie, pentru a mentine echilibrul.

Starea de bine fizica implica un stil de viata sanatos pentru a scadea riscul de imbolnavire. Mentinerea pregatirii fizice, de exemplu, poate proteja si dezvolta rezistenta functiilor respiratorii si cardiace ale unei persoane, taria musculara, flexibilitatea si compozitia organismului. 

Sanatatea fizica si starea de bine ajuta , de asemenea, la reducerea riscului de imbolnavire sau a altor probleme. Exemple ar fi minimizarea pericolelor la locul de munca, practicarea unui sex sigur, practicarea unei igiene bune sau evitarea folosirii, tutunului, alcoolului sau a drogurilor ilegale.

Sanatatea mentala

Sanatatea mentala se refera la starea de bine a unei persoane din punct de vedere emotional, social si psihologic. Sanatatea mentala este la fel de importanta ca si sanatatea fizica pentru o viata plina si activa. 

Este mai greu sa definesti sanatatea mentala decat sanatatea fizica, pentru ca, in multe cazuri, diagnosticul depinde de perceptia individului asupra experientei sale. Totusi, ca urmare a imbunatatirilor in testare, cateva semne ale unor tipuri de boala mintala sunt acum “vizibile” in analize de computer tomograf si de testare genetica.

Sanatatea mentala nu inseamna numai absenta depresiei, anxietatii sau altui dezechilibru.

Ea depinde si de capacitatea de a:• Te bucura de viata• Reveni dupa experiente dificile• Atinge echilibru• Te adapta la adversitate• Te simti in siguranta si protejat• Atinge potentialul tau

Sanatatea fizica si cea mentala sunt legate. Daca boala cronica afecteaza capacitatea unei persoane de a-si realiza sarcinile obisnuite, aceasta poate conduce la stress si depresie, de exemplu, datorita problemelor financiare.

O boala mentala cum ar fi depresia sau anorexia nervoasa poate afecta greutatea si functionarea corpului.

Este important sa abordam sanatatea mai degraba ca un intreg decat prin diferitele sale tipuri.

Conditii pentru o sanatate buna

Sanatatea depinde de un spectru larg de factori.

O persoana se naste cu un anumit bagaj de gene, si unii oameni cu un model genetic neobisnuit pot avea un nivel de sanatate sub-optim.

Factorii din mediul inconjurator joaca si ei un anumit rol. Uneori, numai mediul inconjurator este suficient ca sanatatea sa fie afectata. Alteori, un factor declansator  din mediu poate imbolnavi o persoana care este mai sensibila din punct de vedere genetic.

Accesul la asistenta de sanatate joaca un rol, dar OMS sugereaza ca urmatorii factori pot avea un impact mai mare asupra sanatatii:• Unde traieste persoana• Starea mediului inconjurator• Genele sale• Veniturile sale• Nivelul de educatie• Relatiile cu prietenii si familia

Acestea pot fi rezumate ca:• Mediul social si economic : cuprinzand cat de sanatoasa este familia si comunitatea• Mediul inconjurator : cuprinzand parazitii care exista in zona sau nivelul de poluare• Comportamentul si caracteristicile persoanei: cuprinzand genele cu care se naste acea persoana si alegerile privind stilul de viata

Conform OMS, cu cat statusul unei persoane este mai inalt, cu atat este mai probabil ca persoana sa se bucure de o sanatate buna, sa aiba o educatie buna, un job bine platit si sa-si permita o asistenta de sanatate buna atunci cand sanatatea ii este amenintata.

Oamenii cu un status socioeconomic inferior, cel mai probabil traiesc stresati viata de zi-cu-zi din cauza dificultatilor financiare, despartiri maritale sau somaj, ca si conditii sociale cum ar fi marginalizarea si discriminarea. Toate acestea se adauga riscului de sanatate slaba.

Un status socioeconomic inferior inseamna deseori, un access mai greoi la asistenta de sanatate. Oamenii din tarile dezvoltate cu servicii universale de asistenta de sanatate au varste medii de viata mai lungi decat oamenii din tarile dezvoltate fara servicii universale de asistenta de sanatate.

Problemele culturale pot afecta sanatatea. Traditiile si obiceiurile unei societati si raspunsul  unei familii la acestea poate avea un impact bun sau rau asupra sanatatii. De exemplu, in jurul Mediteranei, este foarte probabil ca oamenii sa consume mai multe fructe, legume si masline  si sa manance cu familia, comparativ cu culturile cu un consum ridicat de fast-food (mancaruri procesate rapid).

Modul de abordare a stressului afecteaza sanatatea. Oamenii care fumeaza, beau alcool, sau iau droguri pentru a-si uita problemele vor avea mai multe probleme de sanatate mai tarziu decat cei care combat stressul printr-o dieta sanatoasa si miscare.

Barbatii si femeile sunt predispusi  stari de sanatate diferite. In societatile in care femeile au venituri mai mici decat barbatii sau sunt mai putin educate, ele pot avea un risc mai mare de imbolnavire decat barbatii.

Mentinerea sanatatii

Cea mai buna cale de a mentine sanatatea este pastrarea ei printr-un stil de viata sanatos, in loc sa asteptam pana cand ne imbolnavim ca sa indreptam lucrurile.

Aceasta stare de bine imbunatatita este ceea ce se numeste sanatate optima.

“O stare de sanatate optima care este orientata spre maximizarea potentialului unui individ. Acesta este un process care dureaza toata viata de a-ti imbunatati starea de bine fizica, intelectuala, emotional, sociala, spirituala si de mediu”.

Sanatatea promoveaza o constienta activa si participare la sanatate atat a individului cat si a comunitatii.

Mentinerea sanatatii optime este un angajament zilnic si pe termen lung.

Urmatorii pasi ne ajuta sa ne maximizam sanatatea:• O dieta echilibrata si nutritiva, din surse cat se poate de naturale• Miscarea regulata• Testarea pentru boli care ar prezenta riscuri• Invatarea de tehnici de management al stressului• Antrenarea in activitati care asigura un sens in viata si apropierea de alti oameni• Mentinerea unei abordari optimiste si aprecierea a ceea ce aveti• Definirea unui sistem de valori si punerea lui in actiune

Sanatatea optima va fi diferita de la o persoana la alta, si fiecare persoana atinge aceasta sanatate optima in felul sau.

S-ar putea sa nu fie posibil sa evitam definitiv imbolnavirea, dar toti trebuie sa facem cat de mult putem sa dezvoltam flexibilitatea si sa pregatim organismul si mentalul sa trateze problemele pe masura ce apar.

Leave a Reply