You are currently viewing Ce este bulimia

Ce este bulimia

Bulimia este o tulburare alimentară gravă, pe fond psihic, care poate pune în pericol viața, afectează sănătatea metabolică și generează un deficit important de nutrienți, dar poate avea efecte negative asupra organismului. 

Bulimia este un comportament alimentar aberant, caracterizat prin consumul unor cantități foarte mari de alimente, uneori foarte repede, pe ascuns, urmată de o altă perioadă în care se încearcă prevenirea creșterii în greutate, prin provocarea de vărsături (cel mai des), utilizarea abuzivă de laxative, suplimente de slăbit, diuretice sau chiar clisme. Totodată, bulimicul va face exerciții fizice exagerate, până la epuizare, și va refuza complet mâncarea, pentru anumite perioade de timp.

Indivizii cu această suferință manifestă o preocupare exagerată pentru greutatea și forma corpului, au un ideal fizic utopic și o percepție extrem de critică asupra aspectului propriei persoane.

Bulimia poate afecta pe oricine, la orice vârstă, dar apare, de cele mai multe ori, în timpul adolescenței sau la vârstă adultă timpurie.

Nu se cunoaște cauza exactă a bulimiei. Există numeroși factori care pot să aibă un rol în dezvoltarea tulburărilor alimentare, între care cei genetici, biologici, sănătatea emoțională, așteptările societății și alte aspecte.

Identificarea tulburărilor de alimentație instalate pe fond psihic este, de cele mai multe ori, făcută de către familie. Persoanele care au un astfel de comportament anormal vor solicita extrem de rar ajutor. Recunoașterea problemei este, adesea, cel mai greu pas, dar și cel mai important. În majoritatea situațiilor, afecțiunea poate fi ameliorată sau chiar vindecată, iar mai puțin de 5% din cazuri ajung în stare critică sau se finalizează cu deces.

Dacă ai bulimie, probabil că vei avea nevoie de mai multe tipuri de tratament, deși asocierea psihoterapiei cu antidepresivele pot reprezenta cea mai eficientă metodă pentru ameliorarea acestei tulburări. De a  semenea, poate fi necesară o educație nutritională din partea unui medic nutriționist. Terapia este una în echipă și include pacientul, familia, medicul nutriționist, psihologul.

Bulimia poate să provoace numeroase complicații severe și amenințătoare de viață. Posibilele complicații sunt:

  • Stima de sine scăzută și probleme privind relaționarea și funcționarea socială
  • Deshidratarea, care determină probleme medicale majore, precum insuficientă renală
  • Probleme cardiace, precum palpitațiile sau insuficiență cardiacă
  • Carii dentare și boală gingivală
  • Absența menstrelor sau menstre regulate
  • Probleme digestive
  • Anxietate, depresie, tulburări de personalitate sau tulburare bipolară
  • Consumul nepotrivit de alcool și medicamente
  • Auto-vătămare, gânduri suicidare sau suicid

Leave a Reply