8 moduri de a evita creșterea în greutate pe timp de iarnă
Daca aveti cosmaruri ca nu veti mai incapea in haine la inceputul lui ianuarie, dupa ce au trecut sarbatorile este momentul sa va relaxati. Chiar daca ati „furat startul” si deja va rasfatati cu ciocolata, cozonac etc inca este timp sa va reveniti si sa fiti in cea mai buna forma pentru inceputul anului 2019! “Această teorie veche a hibernării, care spune ca avem nevoie de mai multe calorii pentru a trece de iarnă aspră, nu sta in picioare. Nu climatul și temperaturile mai scăzute conduc la supraalimentare”, spune Milton Stokes, MPH, RD, CDN, proprietar al One Source Nutrition, LLC, o companie de consultanță in domeniul nutriției din Connecticut. Problema “câștigului în greutate pe timp de iarnă” se concentrează în jurul comportamentului și a tentațiilor la care suntem expuși în aceste luni ale anului. Adevarul este ca, de-a lungul timpului, ne-am obisnuit ca in aceasta perioada a anului sa avem mesele pline de carne de porc, salata de beuf, carnati, cozonac etc si ca atare repetam aceleasi „obiceiuri culinare pacatoase” in fiecare an. Dam vina pe iarna, dar de fapt de vina sunt pentrecerile la care participam in aceasta perioda a anului, unde consumam alcool si ne bucuram de bucatele specifice sarbatorilor de iarna, care vin la pachet si cu o delasare din punctul de vedere al antrenamentelor. 8 moduri de a evita creșterea în greutate pe timp de iarnă
- Bucurati-va si de pastrarea greutatii, nu doar de pierderea kilogramelor
Cercetările au arătat că, in medie, o persoana obișnuită “câștigă” numai unul până la două kilograme în timpul sărbătorilor. Dar, in timp ce un kg – doua este media, persoanele supraponderale sau obeze tind sa se ingrase mai mult de atat. Desi nu pare foarte mult, aceste kilograme odata castigate, cel mai probabil vor ramane acolo si pe parcursul anului. Și dacă se întâmplă asa în fiecare an, 10 ani mai târziu, ai cu 10 kilograme mai mult. Este recomandat sa va faceti un plan alimentar de care sa va tineti pe toata durata sarbatorilo Dacă aceast plan presupune că obiectivul dvs. este sa vă mențineti greutatea, incercati sa mancati normal dar sa nu faceti nici un fel de exces! Dacă încercați să si pierdeți în greutate, sa știți că va trebui să fiți mai vigilenți cu planul dumneavoastră alimentar, dar și cu exercițiile fizice. 2. O felie de cozonac este OK… dar 3 NU! Faptul ca dam de mancare gustoasa peste tot pe unde ne ducem in vizita, dar si faptul ca anumite feluri de mancare le gasim doar in aceasta perioada a anului, ne face sa „profitam” la maxim. Desi pare foarte greu incercati sa fiti cumpatati si sa nu va fortati prea mult ficatul. Pana la urma nu ne opreste nimeni sa ne facem cate un cozonac, indiferent de ce perioada a anului este. 3. Fiți dispuși să refuzati. Da, cu totii am fost acolo! Peste tot pe unde ajungem in aceasta perioada a anului ne este „servita” aceeasi mancare. Meniul este indentic peste tot, si absolut toti insista sa le savuram mancarea la care au „trudit” atata. Desi pare nepoliticos, incercati sa refuzati pe cat de politicos posibil, spunand: „Nu multumesc!” 4. Acceptați „scaparile” și continuați. Dacă ați mâncat ceva ce trebuia – cum ar fi renumita placinta cu dovleac si scortisoara a mătușii dvs. – cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să reveniti la program și să vă reîntoarceți la planul propus. Acest lucru ar putea însemna tăierea carbohidraților la jumătate la cină sau sărind peste gustările de seară. Dacă ați avut un antrenament planificat deja pentru acea zi, vă recomandăm să măriți intensitatea sau să il mariti cu încă 10 minute dacă îl puteți duce. O graseala nu va va da planul peste cap si chiar daca cantaarul e posibil sa arate cu 1 kg in plus, acesta ar putea proveni de la retentia de apa datorata consumului de alimente sarate. Nu vă descurajați si nu renuntati la obiectivul vostru, amintiti-va ca fiecare masa este un nou inceput. 5. Evitati „open bar” sau „all inclusive”. Consumul de alcool este unul dintre principalii dusmani ai dietelor si alimentatiei sanatoase. Pe lângă faptul că alcoolul presupune de fapt niste calorii goale, unele cercetări au arătat că alcoolul stimulează pofta de mâncare și scade inhibiția, astfel încât veți avea mai multe șanse să mâncați alimente prăjite, grase și sărate, de care, în mod normal, nu v-ați ating. Alcoolul este recomandat a se evita pe cat posibil, dar daca totusi vom consuma un pahar sau două, să nu o facem pe stomacul gol. Cand suntem infometati ne este mai dificil sa gandim clar si ca atare avem tendinta de a exagera cu orice fel de mancare sau bautura disponibila in acel moment. 6. Reveniți la obiectivele inițiale. Sa refuzi constant multitudinea de bunatati specifice perioadei este foarte dificil. Pentru a rămâne motivat, reamintiți-vă de ce ați vrut să urmați în primul rând un plan de alimentație sănătoasă. Aduceti-va aminte ca intreg scopul unei alimentatii sanatoase este de a te simți mai bine, de a mari încrederea in sine, de a evita probleme de sănătate și multe altele. ” 7. Gândește-te de ce mănânci. Exista persoane care in aceasta perioada a anului se ingrasa si din cauza faptului ca sunt stresati, deprimati sau nelinistiti. Este facil sa incercam suprimarea sentimetelor cu ajutorul mancarii (de obicei nesanatoase) sau alcoolului. Daca sunteti incercati de aceste sentimente, incercați să îndreptați atentia spre prieteni sau familie. 8. Nu pierde noptile. Cei mai multi dinter noi au parte de 7-10 zile de concediu in care incercam sa inghesuim cat mai multe activitati – fie că este vorba de petreceri, cumpărături, curățenie, gătit și așa mai departe. Pentru a obține mai mult din timpul tău, fie apelezi la ajutoare , fie dormi mai puțin. Și cei mai mulți oameni, aleg cea de-a doua optiune. Odata cu privarea de somn vin poftele, mai ales poftele de carbohidrati, dulciuri si alimente bogate in calorii.