Zahărul este asociat cu nenumărate efecte nocive asupra sănătății, de la adicție până la probleme grave de sănătate. Recomandările OMS indică un consum zilnic nu mai mare de 25 de grame de zahăr. Adică în jur de 5-6 lingurițe. Atenție însă, în aceste 25 de grame pe zi intră și zahărul conținut natural în alimente, fie că ne referim la fructe sau legume, lapte, sucuri sau piureuri de fructe. Alimentele produse industrial conțină aproape fără excepții cantități mai mari sau mai mici de zahăr. Dacă citim cu atenție etichetele, vom găsi zahăr în iaurt și brânzeturi, preparate din carne, cereale și unele tipuri de pâine, conserve de legume, supe instant, produse congelate, fructe deshidratate etc.
Zahărul, după cum veţi vedea mai jos, poate avea efecte dăunătoare asupra organimsului şi poate contribui la tot felul de boli:
- Zahărul provoacă dependență, deoarece el cauzează o eliberare masivă a dopaminei în creier;
- Datorită efectelor sale asupra hormonilor şi a creierului, zahărul are efecte unice în promovarea grăsimii;
- Zahărul poate duce la cancer;
- Zahărul poate cauza rezistenţă la insulină, primul pas spre sindromul metabolic şi diabet
- Îmbătrânește pielea deoarece zahărul împiedică impiedică reparația colagenului;
- Zahărul provoacă stres deoarece acesta duce la scăderea nivelului de cortizol (horminul de stres);
- Zahărul nu conţine substanţe nutritive esenţiale şi dăunează dinţilor;
- Zahărul este bogat în fructoză, care poate suprasolicita ficatul dumneavoastră;
- Zahărul este principala cauză a obezităţii, atât la copii cât şi la maturi
- Zahărul crește energia apoi scade brusc, se recomandă în schimb mese bogate în proteină, cum ar fi iaurtul grecesc, legume proaspete, hummus.
Cum facem totuși să reducem zahărul din organism, fiind atât de dăunător? Să facem mai multă mișcare, să dormim mai mult, să bem mai multă apă, dar cel mai important, să avem mese bogate din punct de vedere nutritiv și, de asemenea, să înlocuim dulciurile cu ciocolată neagră sau fructe.