You are currently viewing Cum să prevenim indigestia de sărbători?

Cum să prevenim indigestia de sărbători?

Indigestia poate să apară în special după mesele îmbelșugate precum cea din ziua de Crăciun sau de Anul Nou. Românii petrec aceste două sărbători cu mâncare din belșug, fel de fel de deserturi bogate în calorii, alcool și sucuri acidulate. E de înțeles nevoia de a petrece și de a te bucura de tot ceea ce e mai savuros, atunci când ai toată familia aproape. Din păcate, însă, acest obicei nu este tocmai sănătos.

Una dintre cele mai des întâlnite probleme care apar în perioada sărbătorilor este indigestia dată de consumul unei cantități mari și variate de alimente, într-un timp scurt și foarte repede, adesea insuficient mestecate. Simptomele indigestiei sau dispepsiei, așa cum mai este numită uneori, sunt: balonare, crampe, arsuri gastrice, constipație, diaree sau greață. Tot în perioada sărbătorilor mai pot să apară și crizele biliare în cazul persoanelor care au probleme cu digestia grăsimilor.

Poți elimina disconfortul gastric și să te bucuri în continuare de sărbători, dacă asculți următoarele sfaturi: 

  • Nu începe prima masă a zilei cu alimente greu de digerat

Poți să începi ziua cu ceva ușor de digerat, dacă vei mânca preparate grase de la primele ore ale zilei, te vei simți fără energie până seara.

  • Mănâncă porții mici 

Sigur că te poți bucură de delicoasele preparate de pe masă de Crăciun, însă cu condiția să mânânci porții mici. Mestecă pe îndelete, savurează fiecare îmbucătură și nu te ridica de la masă cu senzația că ești plin. În loc să iei două mese consistente, mai bine optează pentru 4 ori 5 pe parcursul unei zilei și te vei simți mult mai bine.

  • Nu consumă apă în timpul mesei

Consumul de apă în timpul mesei poate încetini digestia. Lichidele diluează sucul gastric și îngreunează activitatea enzimelor digestive, de aceea specialiștii recomandă să se consume apă înaintea unei mese ori la o jumătate de oră după.

  • Nu consuma fructe și dulciuri imediat după masă

Pentru a elimina disconforul gastric este important să nu consumi fructe și dulciuri imediat după masă, deoarece acestea consumate imediat după masă, pot provoca aciditate și gaze intestinale.

  • Nu mânca la ore târzii

Este recomandat să luăm cină cu 3 ore înainte de a ne băga la somn. 

Pentru a îmbunătăți digestia de sărbători, îți recomandăm să faci și mișcare. Activitatea fizică stimulează motilitatea intestinală, prevenind apariția problemelor digestive. 

 

Leave a Reply