Obezitatea infantila: cauze, simptome, tratament

Obezitatea infantila: cauze, simptome, tratament

Societatea moderna a adus o multitudine de evolutii tehnologice menite sa ne faca viata mai usoara si in acelasi timp sa economisim timp pentru a putea face fata ritmului alert al vietii secolului 21. Din pacate, odata cu aceste imbunatatiri ale vietii au aparut si noi probleme. Despre una dintre aceste noi probleme vom discuta in acest articol si anume: obezitatea la copii. Lumea trece printr-o tranziție epidemiologică și nutrițională rapidă, caracterizată prin deficiențe nutritive persistente, fapt dovedit de prevalența ingrijoratoare a anemiei și deficiențelor de fier și zinc. Concomitent, există o creștere progresivă a prevalenței obezității, diabetului și a altor boli cronice legate de nutriție, cum ar fi obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și unele forme de cancer. Obezitatea a atins niveluri epidemice în țările dezvoltate. Cele mai mari rate ale obezității copilului au fost observate în țările dezvoltate; cu toate acestea, nivelul obezitatii este in crestere și în țările în curs de dezvoltare. Impreuna vom vedea care sunt cauzele dar si cum putem evita aceasta problema. Care sunt cauzele epidemiei de obezitate infantile? Este acceptat pe scară largă faptul că creșterea obezității rezultă dintr-un dezechilibru între aportul de energie și consumul acesteia. Cu alte cuvinte copii mananaca mai mult si mai caloric in timp ce ce devin din ce in ce mai sedentary. Cu toate acestea, există dovezi din ce în ce mai mari care indică faptul că fondul genetic al unui individ este si el important în determinarea riscului de obezitate. Pana acum se considera ca indicele de masa corporala este “mostenit” in proportie de 25-40% de la parinti. Noi studii arata ca aceasta mostenire genetica este in proportie de doar 5% iar o importanta mai mare o au obiceiurile alimentare si stilul de viata al parintilor care probabil va fi preluat si de copii.

  1. Bauturile indulcite

Băuturile cu zahăr sunt un alt factor care a fost examinat ca un potențial factor care contribuie la obezitate. Un studiu care a examinat copiii între 9 și 14 ani in perioada 1996-1999 a constatat că, consumul de băuturi zaharoase a crescut IMC-ul de-a lungul anilor. Multe studii au examinat legătura dintre consumul de băuturi zaharoase și greutate și s-a constatat că este un factor care contribuie în mod continuu la supraponderabilitate. Băuturile zaharoase nu sunt satioase și pot fi consumate usor si repede, ceea ce duce la un aport caloric mai mare si in acelasi timp inutil.

  1. Gustarile nesanatoase

O alta cauza a obezitatii infantile este consumul de gustari nesanatoase precum fast food, chipsuri, biscuiti, produse de patisserie, ciocolata sau bomboane. Desi acestea par o solutie usoara si la indemana atunci cand ne este foame, trebuie sa ne gandim mai degraba la repercusiunile pe termen lung ale acestora. Mai mult, parintii ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte sa apeleze la astfel de produse doarece acest comportament va fi preluat si folosit si de copii atunci cand acestia vor ajunge la radul lor parinti.

  1. Stilul de viata sedentar

Unul dintre factorii cei mai importanti legat de obezitate este un stil de viață sedentar. Fiecare oră petrecuta in plus in fata televizorului sau cu tablet/telefonul in mana zilnic a crescut prevalența obezității cu 2%.  Este logic si firesc; fiecare ora patrecuta intr-un mod sedentar in fata device-urilor este o ora in minus pentru activitati care implica miscare sau socializare. Studii au demonstrat faptul ca  numarul de ore petrecute de copii in fata televizorului/telefonului/tabletei este direct proportional cu cresterea consumului de gustari nesanatoase cum ar fi cereale îndulcite, dulciuri, băuturi îndulcite și gustări sărate.  

  1. Factori psihologici precum depresia si anxietatea

Studii au demonstrat faptul ca existo o corelatie intre anumiti factori psihologici si obezitate. Totuși, această relație nu este unidirecțională; depresia poate fi atât o cauză, cât și o consecință a obezității. În plus, într-un eșantion de adolescenți obezi, a fost raportată o prevalență mai mare pe parcursul vieții a starilor de anxietate, comparativ cu un esantion de adolescent care nu au probleme cu greutatea. Obezitatea infantila este o problema din ce in ce mai mare la nivel mondial dar care, din fericire, are solutie. Majoritatea cercetătorilor subliniază faptul că obezitatea apărută în copilărie şi menţinută în adolescenţă este mult mai dificil de tratat decât obezitatea apărută în adolescenţă. Obezitatea la copil duce inevitabil la o scădere a speranţei de viaţă. Dacă părinții au un stil de viață activ cu o alimentatie echilibrata, copii vor urma si ei la randul lor aceste obiceiuri. Ceea ce copiii învață acasă despre alimentatia sanatoasa, sport și alegerile nutriționale corecte, va avea cea mai mare influență asupra alegerilor pe care acestia le vor face pe parcursul vietii.

Leave a Reply