Ce se intampla dupa ce consumam zahar
In aceasta perioada a anului este dificil sa treaca o zi fara sa va loviti de alimente bogate in zahar: de la ciocolata, bomboane, cozonac la prajituri sau torturi. Aceste tentatii ne dau o satisfactie de moment dar sa vedem ce efect au ele pe termen mediu sau lung. Ce efect are o felie de cozonac asupra organismului? Sa incepem cu o mica concluzie : o felie de cozonac nu va afecta organsimul in nici un fel. Puteti taia o felie de cozonac si sa o mancati fara probleme; ce se va intampla dupa acea felie de cozonac este cu adevarat important. Aportul caloric al unei felii de cozonac, de prajitura sau al unei bucati de ciocolata nu este atat de mare incat sa va afecteze silueta sau conditia fizica. Cu adevarat important este comportamentul nostru dupa ce am consumat zahar. Zaharul stimuleaza toate papilele gustative si in acelasi timp, stimuleaza si centrii placerii din creier. Dar in timp ce creierul tau elibereaza endorfine (care ne dau o stare de bine), organismul elibereaza insulina pentru a digera zaharul pe care tocmai l-am ingerat dar si pentru a-l stoca (de obicei ca grasime). Atunci cand suntem activi, cantitati mici de zahar sunt acceptabile, dar problema apare in urmatoarele cazuri:
- Consumam cantitati relativ mici de zahar dar nu suntem activi
- Consumam cantitati mari de zahar
In aceasta perioada a anului, dulciurile sunt peste tot, si desi acea felie de cozonac nu provoaca mari daune, intrebarea este urmatoarea : ne putem opri la doar o felie? O cantitate mica de zahar duce la marirea poftei de dulce din ce in ce mai mult pana cand incep sa apara problemele. Ca rezultat , va veti confrunta cu o abundenta de calorii, zahar si grasimi pe care organismul dvs nu are la ce sa le foloseasca. Corpul nu poate folosi acest val de zahar pentru energie, asa ca incepe sa secrete din ce in ce mai multa insulina pentru a face fata acestei cantitati mari de zahar. Grasimea rezultata este stocata in muschi, ficat si in zona abdominala. Consumul excesiv de zahar duce si la marirea poftei de mancare in general nu doar de zahar. Mai mult, o cantitate mare de zahar ingerata poate crea adevarate dependente de dulciuri. Cum sa nu cazi in capcana zaharului? Partea buna este ca puteti scapa din acest cerc vicios. Dupa ce consumati zahar, incercati sa faceti o pauza de 12-24 ore si sa consumati proteine slabe, fructe si legume pentru a regla nivelurile de zahar din sange. Daca tot vreti sa consumati dulciuri, incercati sa o faceti in mod inteligent si sa urmati urmatoarele sfaturi:
- Nu consumati dulciuri in jurul orei 3 PM. Este o ora in jurul careia nivelurile energiei scad din cauza ritmului circadian, iar nevoia de zahar creste pentru a suplini acest lucru.
- Incercati sa consumati dulciuri cu ingrediente cat mai naturale si cat mai putin procesate.