You are currently viewing Epuizarea – sfaturi utile
Romania mai sanatoasa

Epuizarea – sfaturi utile

Ne simțim obosiți și fără vlagă? Ne pierdem ușor concentrarea și răbdarea? Este foarte posibil să ne confruntăm cu oboseală psihică mai ales dacă la aceste simptome adăugăm dureri musculare, lipsa dinamismului, dureri de cap sau probleme de concentrare. Acestea se pot manifesta la orice persoană care s-a aflat sub stres pentru mult timp.

Oboseala psihică este o afecțiune des întâlnită, ce vine în urmă unor perioade mai solictante, în care se depune efort mental extrem de ridicat. Principalele victime ale epuizării sunt femeile epuizate de o viață agitată, trezirile nocturne ale copiilor, zilele încărcate de la serviciu, tulburările casnice. 

Dacă nu este gestionată la timp, oboseala psihică poate avea consecințe grave asupra sănătății noastre:

  • dureri musculare;
  • cefalee;
  • ganglioane;
  • dureri de gât;
  • pierderea memoriei;

Cum vă puteți revenii în urma epuizării psihice?

Cea mai mare provocare este să recunoaștem că trebuie să facem o schimbare. Iată câteva sfaturi simple care nu necesită multă energie, dar vă vor revigora inclusiv mintea:

  • Găsiți timp pentru a vă relaxa: Găsirea unui minut liber din când în când pentru a vă aduna gândurile vă poate ușura mintea. A petrece ceva timp pentru a va destinde după muncă într-o locație liniștită vă poate ajuta să vă echilibrați nivelul de stres pentru restul zilei.
  • Acceptare și îngrijire de sine:Exersați zilnic îngrijirea de sine, indiferent de cât de egoist sună. Faceți cel puțin un lucru în fiecare zi, care vă face să vă simțiți cu adevărat fericit.
  • Fii sociabil și dezvoltă prietenii chiar și la job. Acest lucru te poate ajuta să atenuezi din stres. Este recomandat să înveți să ceri ajutorul atunci când te simți copleșit. Atunci când faci o pauză, evită să te întinzi spre smartphone și fă câțiva pași până la biroul colegului.

Cercetările nu au putut dezvălui originea sindromului. Se presupune că ar avea o origine genetică, virală sau imunitară sau poate un amestec al acestora. Descoperirile recente au constatat solicitări excesive ale sistemului imunitar. Cauza rămâne încă neidentificată. Simpla analiză de sânge poate permite punerea diagnosticului.

Leave a Reply