You are currently viewing Ce este crononutriția?
Romania mai sanatoasa

Ce este crononutriția?

Ce este crononutriția?

Crononutriția nu este un regim de slăbit în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un stil de viață, un mod de hrănire care ne ajută să rămânem sau să redevenim mai slabi urmând doar câteva reguli simple.

Nutriționistul Alain Delabos, în anul 1986, a concretizat bazele nutriției urmând să explice de ce noi facem anumite alegeri alimentare în dieta de zi cu zi. În crononutriție nu există alimente interzise, ci doar ore la care nu putem consuma anumite alimente. În funcție de momentul zilei, organismul nostru reacționează diferit la aceleași alimente, iar acest fenomen se poate explica prin bioritmul propriu al corpului uman. Așa se explică de ce nu ar trebui să consumăm ciocolată seară, căci ne strică somnul, sau ciorbă la micul dejun, deoarece nu avem dispoziție. Stomacul nostru nu poate digera oricând orice preparat, așadar Alain Delabos, propune o alimentație în funcție de ritmul natural al organismului și al secrețiilor sale enzimatice. Altfel spus, dacă ne dorim să slăbim, trebuie să adaptăm alimentația la variațiile metabolice ale organismului de-a lungul zilei.

Principiile crononutriției

Pentru a fi cât mai energici pe durata întregii zile, trebui să ne obișnuim cu principiile acestei metode de slăbit, și anume: la mic dejun putem mânca mai gras, la prânz este recoamndat să mâncăm alimentele mai greu de digerat, în special proteină, între mese, gustarea poate să conțină zahăruri lente, precum fructe și ciocolată neagră, nu mai mult de 30 de grame, cu un conținut de minim 70% cacao, iar la cină trebuie consumate alimentele ușoare, precum peștele sau legume.

Romania mai sanatoasa
Romania mai sanatoasa

Micul dejun: acesta trebuie să fie o masă completă, un mic dejun sănătos nu se bazează doar pe o ceașcă de cafea sau de ceai. Se recomandă ouăle, pâinea și cereale integrale, sucurile naturale de fructe sau legume, chiar și carne.

Prânzul: se recomandă doar un singur fel de mâncare ce constă în proteină animală sau vegetală sau făinoase: salată de crudități, tofu, paste, orez integral, năut, ciuperci, linte, budincă de chia, carnea de pui, dar și ciorbele sau supele pot fi consumate la această masă.

Gustarea: Pentru că este posibil ca după-amiază să începi să te simți mai obosit, tocmai de aceea se recomandă ciocolata neagră care conferă puțină energie datorită nivelului mare de cacao pe care aceasta îl conține. Se mai poate consuma fructe deshidratate, nuci, alune sau fructe dulci.

Cină: nu se recomandă alimentele prăjite, carnea tocată sau preparate bogate în grăsimi, ci din potrivă trebuie să optați pentru alimente cât mai slabe, care să nu prea solicite organismul pe durata somnului.

Cu alte cuvinte, cu ajutorul crononutriției vă puteți forma o conduită alimentară sănătoasă, bazată pe un mic dejun nutritiv, un prânz copios și o cină lejeră.

Cronutriția merită încercată, aceasta este apreciată în întrega lume, însă trebuie să reținem că beneficiile acesteia se observă în timp, asta inseamnă că nu trebuie să ne așteptăm la rezultate miraculoase.

 

Leave a Reply