You are currently viewing Totul despre obezitate

Totul despre obezitate

Obezitatea nu este numai o problemă estetică, ci este o boală caracterizată prin sporirea greutății corporale mult peste nivelul greutății ideale, cu 15 – 20% mai precis. Mai putem spune că obezitatea este o afecțiune a corpului, caracterizată prin depunerile excesive de grăsimi din țesuturi, țesut subcutanat și chiar din organe. 

Aprecierea obezității se poate face după raportul dintre greutate și înălțime, sau după măsurarea pliului cutanat. Conform indicelui Broca, greutatea ideală este: G = T -100, în care G este greutatea în kilograme, iar T înălțimea în centimetri. Asta înseamnă că un individ înalt de 1,70 m, trebuie să aibă o greutate de 70 kg. Se acceptă mici variații, care nu trebuie să depășească 10 – 15%. 

Factorii care duc la apariția obezității:

 • Supraalimentarea sau creșterea aportului alimentar peste nevoi, consumarea unor porții foarte mari de mâncare aducând un aport caloric excesiv. 
 • Sedentarismul: este de departe cel mai întâlnit factor de risc în rândul pacienților care suferă de obezitate. Profesiunile sedentare, renunțarea la sporturi sau diferite exerciții fizice, comoditatea transportului auto, sunt tot atâția factori care contribuie la obezitate;
 • Factorii psihologici: tulburările psihologice pot determina apariția unor comportamente dăunătoare precum mâncatul compulsiv. Persoanele depresive sau anxioase își găsesc confortul în mâncare, care poate cauza, în timp, obezitate.
 • Alcoolul: este plin de calorii, dar lipsit de nutrienți. În timp ce unele calorii oferă nutrienți benefici, caloriile din alcool nu au valoare nutritivă. Unele băuturi alcoolice conțin zahăr, mai ales dacă preferați cocktail-uri sau băuturi alcoolice în amestec cu băuturi răcoritoare. 
 • Afecțiuni medicale: Obezitatea are cauze medicale precum: sarcina, boala Cushing, adenomul Langerhans, sindromul adiposogenital, hipotiroidia etc.
 • Unele medicamente: Printre medicamentele care pot cauza obezitate se numără antidepresivele, medicamentele pentru tratarea diabetului, medicamentele antipsihotice, steroizii și beta-blocantele. 

Dintre complicațiile obezității cele mai frecvente sunt următoarele:

 • Peste 80% dintre persoanele cu diabet de tip 2 (cea mai comună formă de diabet) suferă de obezitate sau sunt supraponderale.
 • Conduce la apariția aterosclerozei și accidentelor ei (angină pectorală, infarctul de miocard, apoplexii etc).
 • Crește riscul apariției hipertensiunii arteriale. De fapt, tensiunea arterială se mărește o dată cu creșterea greutății corpului. Hipertensiunea arterială crește foarte mult riscul apariției atacului de cord, accidentului vascular cerebral sau insuficienței renale.
 • Multe tipuri de cancer sunt asociate cu supraponderabilitatea, precum:  cancerul de colon, de sân, de endometru, rinichi, esofag. 
 • Favorizează apariția artrozelor și spondilozelor.

Leave a Reply