You are currently viewing Principiile de bază ale unei alimentații sănătoase
Romania mai sanatoasa

Principiile de bază ale unei alimentații sănătoase

Alimentele din ziua de astăzi sunt rafinate, îndulcite, sărate, procesate chimic pentru a determina senzații gustative intense.

Pe de altă parte, pentru o viață sănătoasă, care să ne ajute să ne păstrăm greutatea sub control și care să ne ferească de boli cronice, există la bază câteva principii, ca cele prezentate mai jos:

Grăsimi și uleiuri: 

  • Alegeți uleiuri vegetale sănătoase, precum cele din măsline, canola, soia, porumb, floarea soarelui, arahide și altele și evitați uleiurile parțial hidrogenate, care conțin grăsimi trans nesănătoase.
  • Aportul total de grăsimi ar trebui să fie sub 30% din consumul total de energie pentru a preveni obezitatea.
  • Evitați mâncarea grasă, puteți înlocui prăjirea alimentelor cu gătitul acestora în vase speciale, de care nu se lipește conținutul.

Zaharurile

Zahărul este o sursă de calorii care nu aduc nici un fel de elemente nutritive. Se recomandă eliminarea zahărului şi adulciurilor din dieta cotidiană.

Alimentele bogate în colesterol

Acestea se găsesc în produsele de origine animală precum carnea de porc, miel, pielița de la pui/curcan, unt, lapte integral, brânzeturi grase, mezeluri, și se recomandă cu strictețe eliminarea lor.

Sarea

Trebuie folosită în cantităţi cât mai mici şi înlocuită cu ierburi şi condimente; să nu uităm şi de sarea din aperitivele sărate.

Alcoolul

Alcoolul conţine multe calorii şi nici un fel de componente hrănitoare. Consumul acestuia trebuie redus la minimum. De asemenea și produsele care conțin cofeină.

Este recomandat să consumați mai mult din următoarele alimente:

  • Cereale integrale – grâu, orez brun, ovăz, porumb, mei, produse pe bază de cereale integrale (pâine, paște, turte, fulgi).
  • Legume și  fructe – acestea conţin puţine calorii, multe vitamine, preţioase elemente minerale şi fibră. Optați pentru mazăre, linte, năut și fasole, iar în cazul fructelor nu trebuie să treacă nicio zi fără să consumați. Limitați folosirea fructelor conservate în sirop și a sucurilor de fructe sărace în fibre.
  • Apă – recomandarea noastră minim 2, 5 L de apă pe zi, echivalentul a 8 pahare. Pentru a varia, puteți bea ceaiuri de plante medicinale sau să faceți limonadă.
  • Micul-dejun trebuie să fie cât mai consistent, ideal ar fi să cuprindă cereale, fructe proaspete sau pâine integrală.

Leave a Reply