You are currently viewing Miturile tulburarilor alimentare

Miturile tulburarilor alimentare

Miturile tulburarilor alimentare

Mit: Persoanele cu tulburari alimentare sunt subponderale. Adevar: Desi multe persoane diagnosticate clinic cu anorexie sunt slabe, sau au pierdut un numar considerabil de kilograme, persoanele care sufera de bulimie, boala mancatului in exces si OSFED pot avea o greutate normala sau pot fi supraponderale. De asemenea, persoanele cu tulburari alimentare de obicei incearca sa-si ascunda corpurile purtand haine largi sau imbracandu-se diferit pentru a nu se observa schimbarile vizibile de greutate. Mit: Tulburarile alimentare sunt o forma extrema de dieta. Adevar: Spre deosebire de curele de slabire, tulburarile alimentare nu se rezuma numai la pierderea in greutate. Tulburarile alimentaresunt probleme psihologice cu urmari fizice serioase.

Mit: Numai fetele si femeile au tulburari alimentare. Adevar: Tulburarile alimentareafecteaza si barbatii. Conform Asociatiei Tulburarilor de Alimentatie, pana la 1 din 3 diagnostice de tulburari alimentare din randul adolescentilor sunt la baieti si in general tulburarile alimentaresunt la fel de des intalnite, atat la barbati, cat si la femei. Similar femeilor, factorii de risc pentru barbati includ sportiviicare practica un sport cu greutati,cu mar fi:wrestlingul, canotajul si gimnastica, sau sporturi de rezistenta ca atletismul, cross-countrysi inot. Studiile au aratat ca aproape acelasi numar de barbati si femei sufera din cauza mancatului in exces. Barbatii cu tulburari alimentarear putea fi concentrati pe cresterea masei musculare, astfel, ei par ca vor doar “sa fie in forma”.

Mit: Oamenii aleg sa aiba tulburari alimentare. Adevar: Nimeni nu vrea sa sufere de tulburari alimentare. Exista o combinatie de factori care pot declansa tulburarialimentaresi recuperarea implica mult timp si suport din partea familiei, a prietenilor si a persoanelor specializate in tulburari alimentareca terapeuti, nutritionisti si suport medical.    

Mit: Oamenii care sufera de anorexie nu mananca nimic. Adevar: Desi unele persoane care sufera de anorexie mananca foarte putin, altele restrictioneaza anumite tipuri de mancare sau limiteaza cantitatile pe care le mananca. De exemplu, acestia mananca numai alimente slabe in grasime si calorii sau alimente care nu contin carbohidrati. Ele pot de asemenea sa incerce sa ascunda tulburarile de alimentatie si sa incerce sa manance ce ar parea o cantitate normala pentru alte persoane.

Mit: Mass-media este cauza tuturor tulburarilor alimentare. Adevar: Concentrarea constanta a mass-media pe cure de slabire, scaderea in greutate si taliile subtiri poate cu siguranta contribui la obsesia nesanatoasa cu privire la mancare si greutate, dar posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o tulburare alimentaraimplica de asemenea si alti factori.

Mit: O persoana poate avea numai un anumit tip de tulburare alimentara Adevar: Persoanele cu un anumit tip de tulburare alimetnara pot dezvolta in timp si simptomele unei alte tulburari alimentare. De exemplu, unele persoane care-si restrictioneaza portiile de mancare pot trece la mancatul in exces sau la un obicei de purjare.

Mit: Este aproape imposibil sa te vindeci de tulburari de alimentatie. Adevar: Vindecarea completa este posibila, dar dureaza mult timp. Recuperarea poate dura de la cateva luni, la ani, pentru ca necesita schimbarea modului de a gandi si actiona in legatura cu mancarea, cat si modul de a reactiona la stres, trauma, abuz si/sau alte probleme psihologice. Este nevoie de asemenea de o echipa de specialisti pentru a trata toate problemele care au determinat tulburarile de alimentatie. Vindecarea se poate face rareori fara ajutor specializat. Mit: Doar adolescentii albi din inalta societate sufera de tulburari alimentare Adevar: Tulburarile alimentare afecteaza toate rasele, varstele si grupurile socioeconomice.

Mit: Tulburarile alimentare nu sunt foarte serioase. Adevar: Tulburarile alimentare sunt probleme psihologice serioase si pot duce la probleme medicale serioase.  Majoritatea problemelor medicale sunt urmarea malnutritiei (primirea de nutrienti insuficienti) sau a tehnicilor de slabit ca vomitatul. Tulburarile alimentare trebuie luate in serios si necesita tratament inainte de a deveni foarte serioase.

Mit: Tulburarile alimentare sunt rare. Adevar: Un studiu a aratat ca 0.3% din adolescentii SUA, intre 13-18 ani, sufera de anorexie, 0.9% sufera de bulimie si 1.6% sufera de tulburarea mancatuluiexcesiv (Swanson at al. 2011). Un procent si mai mare de adolescenti folosesc strategii nesanatoase de scadere a greutatii cum ar fi cure de slabire drastice si postul dus la extrem. Mit: Nu poti face prea multeantrenamente. Adevar: Este posibil sa faci sport in exces si acest lucru poate deveni foarte periculos. Exercitiile in exces sau “sportul compulsiv”sunt de fapt o forma de purjare. Cei care fac exercitii in mod compulsiv vor considera antrenamentele ca o prioritate de top, se simt vinovati cand nu fac sport si folosesc sport ca o modalitate de a “castiga” sau “arde” mancareasi se antreneaza obsesiv. Ei fac sport chiar daca sunt accidentati sau sunt bolnavi si indiferent de conditiile meteo.

Mit: Nu poti manca niciodata prea sanatos. Adevar: Cand cineva devine obsedat de alimente “pure” si “naturale” (in propria viziune) si isi limiteaza alimentatia la o selectie stricta de produse “sanatoase” si “curate”, poate dezvolta o forma de “ortorexie” si poate fi considerata o forma de OSFED („Alte tulburari alimentare”). Persoanele care sufera de ortorexie adesea vor evita consumul de alimente “nesanatoase” ca cele care contin grasimi, conservanti, ingrediente artificiale si/sau zaharuri procesate. Prin restrictionarea drastica a tipurilor de alimente consumate,acestia pot sa nu primeasca nutrientii esentiali cum ar fi calciu si grasimi, ceea ce poate conduce la malnutritie.

Leave a Reply