You are currently viewing Sistemul digestiv

Sistemul digestiv

Ce este sistemul digestiv?

Mancarea este combustibilul nostru si nutrientii din ea ii asigura corpului energia si substantele de care are nevoie pentru a functiona. Dar, inainte ca mancarea sa faca asta, ea trebuie digerata in particule pe care corpul sa le poata absorbi si utiliza. Primul pas in procesul digestiv are loc chiar si inainte de a gusta mancarea. Numai prin mirosirea placintei de mere facuta in casa sau numai gandul la cat de gustoase o sa fie rosiile coapte, incepi sa salivezi- si astfel procesul digestiv incepe pregatirea pentru prima inghititura/imbucatura. Aproape toate animalele au un sistem digestiv tip tub prin care alimentele:

  • Intra in gura
  • Trec printr-un tub lung
  • Ies din corp ca fecale prin anus

In tot acest timp, mancarea este maruntita in particule mici pentru ca organismul sa absoarba nutrientii de care are nevoie:

  • Proteinele se maruntesc pana la amino acizi
  • Carbohidratii se descompun in zaharuri simple
  • Grasimile se transforma in acizi grasi si glicerol

Resturile mancarii pe care corpul nu le poate folosi sunt cele care parasesc corpul ca fecale. Cum functioneaza digestia? Sistemul digestiv este format din canalul alimentar (numit si tubul/tractul digestiv) si alte organe cum ar fi ficatul si pancreasul. Canalul alimentar este tubul lung de organe – inclusiv esofagul, stomacul si intestinele- care se intinde de la gura la anus. Tractul digestiv al unui adult este de aproape 30 picioare (aproape 9 metri) lungime. Digestia incepe in gura, cu mult inainte ca mancarea sa ajunga in stomac. Cand vedem, mirosim, gustam sau chiar cand ne imaginam gustul unui fel de mancare, glandele noastre salivare, din fata urechii, de sub limba si de langa maxilarul inferior incep sa produca saliva (scuipat). Pe masura ce dintii rup si maruntesc mancarea, saliva o inmoaie pentru a fi mai usor inghitita. Enzima digestiva din saliva numita amilaza incepe sa marunteasca carbohidratii (amidon si zaharuri) din mancare chiar inainte de a parasi gura. Prin inghitire, facuta de miscarile muschilor din limba si gura, mancarea trece in gat, sau faringe. Faringele este o cale de trecere pentru mancare si aer. Un tesut usor numit epiglota inchide gatul/gatlejul cand inghitim pentru a preveni sufocarea. Mancarea trece prin gat in tubul muscular din piept numit esofag. Undele contractiilor musculare numite peristaltismforteaza trecerea mancarii din esofag in stomac. O persoana nu este constienta, in mod normal, de miscarile esofagului, stomacului si intestinului care au loc cand mancarea trece prin tractul digestiv. La capatul esofagului, un inel muscular sau valva numita sfincterpermite mancarii sa intre in stomacsi apoi se inchide etans pentru a nu permite mancarii sau lichidului sa se scurga inapoi in esofag. Muschii stomacului mesteca si amesteca mancarea cu sucurile digestive care au acizi si enzime, faramitandu-le in bucati digestive mai mici. Digestia necesita un mediu acid si are loc in stomac. Atunci cand mancarea este gata sa paraseasca stomacul a fost deja transformata intr-un lichid gros numit chim. O valva musculara de marimea unei nuci la iesirea din stomc numita supapa pilorica pastreaza chimul in stomac pana cand atinge consistenta corecta pentru a trece in intestinul subtire. Chimul este apoi ejectat in intestinul subtire, unde digestia alimentelor continua si corpul absoarbe nutrientii in sistemul circulator. Intestinul subtire este compus din 3 parti:

  1. Duodenumul, prima parte in forma de C
  2. Jejunul, sectiunea mijlocie buclata
  3. Ileumul, partea finala care face legatura cu intestinul gros

Peretele interior al intestinului subtire este acoperit de milioane de vilozitati microscopice de forma unui deget. Cu ajutorul vilozitatilornutrientii pot fi absorbiti in sistemul circulator. Dupa aceea sistemul circulator transporta nutrientii in restul corpului. Ficatul, (sub coaste in partea dreapta superioara a abdomenului), vezica biliara (ascunsa sub ficat) si pancreasul (sub stomac) nu sunt parti ale canalului alimentar, dar aceste organe sunt esentiale pentru digestie. Ficatul produce bila, care ajuta corpul sa absoarba grasimea. Bila este depozitata in vezica biliara pana cand este necesara. Pancreasul produce enzime care ajuta la digerarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. El produce si o substanta care neutralizeaza acidul stomacal. Aceste enzime si bila sunt transportate pe anumite cai (numite tuburi) in intestinul subtire, unde ele ajuta la maruntirea alimentelor. Ficatul ajuta si la procesarea nutrientilor in sistemul circulator. Alimentele nedigerate (si putina apa) trec din intestinul subtire in intestinul gros printr-un inel muscular sau valva care nu permite intoarcerea lor inapoi in intestinul subtire. Atunci cand alimentele ajung in intestinul gros, munca de a absorbi nutrientii este aproape terminata. Sarcina principala a intestinului gros este de a indeparta apa din materia nedigerata si sa formeze reziduuri solide (fecale) pentru a fi eliminate. Intestinul gros are trei parti:

  1. Cecumul este inceputul intestinului gros. Apendicele, o punga mica, goala de forma unui deget, atarna la sfarsitul cecumului. Doctorii cred ca apendicele este ramas dintr-o etapa anterioara a evolutiei umane. Se pare ca nu mai este folositor procesului digestiv.
  2. Colonul se intinde de la cecum in sus pe partea dreapta a abdomenului, de a lungul abdomenului, si apoi in jos pe partea stanga a abdomenului si in final se conecteaza cu rectul. Colonul are 3 parti: colonul ascendent si colonul transversal care absorb fluide si saruri, si colonul descendent care pastreaza reziduurile. Bacteriile din colon ajuta la digerarea resturilor alimentare.
  1. Rectul este locul unde fecalele sunt depozitate pana cand parasesc sistemul digestiv prin anus printr-o miscare peristaltica.

 

Leave a Reply