Dieta fara gluten: Alimente de evitat vs. Alimente sigure

Dieta fara gluten: Alimente de evitat vs. Alimente sigure

Ce alimente trebuie sa evit la o dieta fara gluten?

Urmarea unei diete fara gluten inseamna eliminarea din dieta a tuturor alimentelor care contin gluten. Alimentele care contin gluten nu ar trebui consumate de o persoana cu boala celiaca.

Modalitati de a elimina glutenul din alimentatie:

  • Elimina din alimentatie cereale care contin gluten. Nu ar trebui sa mananci nici un aliment care contine, grau, ovaz sau secara. Tine minte ca graul are multe forme. Evita produse care includ bulgur, dur, graham, grau dur kamut, grau spelt, gris.Toate acestea sunt forme de grau.
  • Evita toate alimentele ce contin gluten: covrigi, paine, prajituri, bomboane, cereale, crackers, biscuiti, dressing de salate, tortillas de faina, sosuri, inghetata, cornete de inghetata, acadele, malt, cornuri, paste, pizza, clatite, umpluturi, burgeri vegetali, jambon vegetal/ chiftele vegetariene de pui ( multe produse inlocuitoare de carne contin gluten) si napolitane. Atentie, aceasta NU este o lista completa. Din fericire, variantele fara gluten sunt disponibile pentru majoritatea din acestea.
  • Ai grija la sursele “ascunse” de gluten. Evita alimentele care listeaza ingrediete ca bere, ovaz, faina alba, tarate, faina pentru paine, drojdie, faina neagra, sirop din orez brun (doar daca alimentul nu este etichetat ca fiind fara gluten), bulgur, cuscus, dextrina (daca nu este etichetata fara gluten) dur, gris, stos, faina din vegetale hidrolizate (grau), faina de gluten, faina graham, crupe, harina, kamut, malt, extras de malt, sirop din malt, otet din malt, matzo, amidon modificat (numai daca sursa este fara gluten), secara, orz, semolina, faina care creste singura, alac, arome de afumat, sos soia, triticale, germeni de grau, faina alba si de grau, faina integrala si guma vegetala.

Ce este important de stiut despre orz?

Orzul contine gluten si este folosit frecvent producerea maltului. Ca regula generala ar trebui sa eviti folosirea aromelor naturale sau de malt. Daca un aliment are pe lista de ingrediente arome “naturale” sau de “malt” contacteaza compania pentru a verifica daca aceste arome sunt din surse fara gluten.

Trebuie sa evit ovazul?

Ovazul poate contine gluten pentru ca este adesea procesat in aceleasi fabrici ca si graul. Este bine sa verifici cu medicul de familie daca poti sa mananci ovaz traditional sau trebuiesa cauti cereale de ovaz certificate ca fiind fara gluten. Ca sa afli daca marca favorita de cereale din ovaz este fara gluten, verifica pachetul la fiecare achizitionare. Poti suna la companie sau verifica pe website-ul brandului. Unele marci, ca Bob’s Redmill, Glutenfreeda si GF Harvest produc cereale de ovaz care sunt certificate fara gluten. Atunci cand mananci in oras sau cand nu esti sigur, evita cerealele de ovaz, cerealele continand ovaz si painea cu ovaz.

Ce alimente sunt bune pentru o dieta fara gluten?

Sunt multe alimente delicioase de care poti sa te bucuri! Multe alimente sunt in mod natural fara gluten inclusiv lapte, unt, branza, fructe si legume, carnuri proaspete, peste, pui, oua, fasole, nuci, seminte, porumb, quinoa si orez. In timp ce multe tipuri de paine, paste, cereale si produse de patiserie sunt facute din graunte si tipuri de faina ce contin gluten, exista multe graunte si tipuri de faina care sunt realizate in mod natural fara gluten – si multe produse de pe piata sunt facute din aceste graunte si tipuri de faina. Gandeste-te la aceste graunte si produsele facute din ele ca mancarusi sanatoase- cu alte cuvinte sigure de consumat la o dieta fara gluten.

Cum pot sa-mi dau seama ca un aliment este fara gluten?

Un produs etichetat “liber de gluten”, “no-gluten” sau “fara gluten” este cea mai rapida si mai usoara cale de a identifica un produs fara gluten. Producatorii pot adauga aceasta eticheta daca sunt in conformitate cu regula de “fara gluten” a Agentiei Americane a Alimentelor si Medicamentelor (AAAM).

O alta cale de a sti daca un produs contine sau nu gluten este de a citi declaratia referitoare la alergeni de pe alimentele ambalate. Legea AAAM de etichetare a alimentelor cu privire la alergeni cere companiilor alimentare sa eticheteze toate alimentele care contin grau si produse din grau. Declaratia de alergeni se gaseste la sfarsitul listei ingredientelor de pe alimentele ambalate; daca mentioneaza “contine gluten”, inseamna ca are gluten si este daunatoare.

Legea etichetarii alimentelor nu se aplica la orz, secara si ovaz. Inseamna ca daca declaratia de alergeni nu contine grau, trebuie sa continui sa citesti lista ingredientelor pentru alte surse de gluten din cele mentionate mai sus. Daca nu gasesti nici unul din acestea in lista de ingrediente, atunci alimentul este cel mai probabil sigur de consumat.

In exemplul de mai jos de eticheta, ingredientele sunt incercuite cu rosu si alergenii sunt incercuiti cu albastru. Acest aliment, care contine graunte de grau integral nu este sanatos pentru consum.

Grauntele de grau integral sunt listate la ingrediente

INGREDIENTE: GRAUNTE DE GRAU INTEGRAL, SCORTISOARA, MOLASA,
ZAHAR, SARE, FOSFAT DE TRISODIU, BHT ADAUGAT PENTRU PROSPETIME
VITAMINE & MINERALE: VITAMINA C (ASCORBAT DE SODIU) CARBONAT
DE CALCIU, FIER SI ZINC (NUTRIENTI MINERALI), VITAMINE A B (NIACINAMIDE),
VITAMINA B6 (HIDROCLORIT DE PIRIDOXINA), VITAMINA D3 VITAMINA B, MONONITRAT
DE TIAMINA) VITAMINA B2 (RIBOFLAVINA) VITAMINA A B (ACID FOLIC)
VITAMINA A (PALMITAT), VITAMINA B12
Declaratia de alergeni
CONTINE INGREDIENTE DE GRAU
 

Exista si un simbol care poate aparea pe ambalajele alimentelor fara gluten pe care Grupul Intolerantei la Gluten l-a numit “Certificat Fara Gluten”.

Acest symbol inseamna ca producatorul a aplicat si obtinut certificarea produselor ca fiind fara gluten, prin transmiterea rezultatelor testelor care arata ca nu exista gluten in produs.

 

Ai putea observa si ca anumite etichete de produse au urmatoarele declaratii si consumul acestora nu este se poate face in siguranta. Atunci cand nu stii ce sa faci, intreaba medicul de familie sau nutritionistul, dar in general:

  • “Poate contine urme de grau” – EVITA
  • “Produs pe masini comune cu ingrediente de grau”- EVITA
  • “Produs intr-o fabrica care proceseaza si ingrediente de grau”- OK

Cum pot manca in continuare alimentele mele favorite?

Consumul si coacerea produselor fara gluten a devenit mai usoara decat in trecut pentru mai multe companii produc alimente fara gluten. Poti cumpara paine, chifle, pizza, cornuri, covrigi, gogosi, biscuiti, briose, cereale si deserturi fara gluten. Urmatoarele branduri au o mare varietate de produse fara gluten pe care le poti cumpara de pe website-ul lor sau de la multe supermarket-uri.

 

Leave a Reply

×