You are currently viewing Dependența de telefonul mobil
Romania mai sanatoasa

Dependența de telefonul mobil

Inca din 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a afirmat faptul ca telefonul mobil este unul dintre factorii care pot declansa cancerul si totusi aceasta nu ne sperie. Daca ne uitam in jurul nostru, nu conteaza unde ne aflam, in autobuz, parcuri, supermarketuri, cinema, nu exista loc in care lumea sa nu tina in mana acest dispozitiv electronic. 

La nivel global, se estimează aproape 5 miliarde de utilizatori.

Putem vorbi despre o dependenta in ceea ce priveste utilizarea excesiva a telefoanelor? 

Specialistii sustin ca da, oamenii au ajuns sa creeze un fel de dependenta de lumea virtuala, de parca cea reala nu ar mai avea nimic esential de oferit. 

Factori care indica ca am creat dependenta de telefonul mobil: 

  • Nevoia de a sta cat mai mult pe telefonn, fie ca este vorba de retele de socializare, de filme, muzica sau jocuri, sentiment ce creaza fericire si apoi nevoia de a practica activitatea cât mai des pentru a obține aceleași sentimente de bucurie;
  • Sentimente de anxietate atunci când nu navigam pe telefon;
  • Tulburari de comportament, mai ales in randul adolescentilor;
  •  Tulburari de somn. Statul pe mobil inainte de culcare poate avea consecinte devastatoare asupra creierului, in special asupra celui care se afla in plina dezvoltare;
  • Pot aparea, de asemenea, si dureri de gat, datorita pozitiei cu capul in jos, dar si la nivelul coloanei vertebrale si spate;
  • Revenirea rapidă la obiceiul de a petrece mult timp pe telefon, în urma deciziei de a lua o pauză/a renunța.

Ce se afla mai exact in spatele dependenței de telefon?

Romania mai sanatoasa
Romania mai sanatoasa

Haideti sa ne gandim in primul rand ce facem cel mai des atunci cand suntem cu telefonul in mana. Petrecem pe social media, corect?  Din pacate, pe zi ce trece numarul de utilizatori de social media a crescut si in randul celor mici, cu varste cuprinse intre 9-14 ani. 

Să vă explicam din perspectiva asta cum funcţionează dependenţa de telefon. Creierul nostru funcţionează pe bază de recompense. Tot ce facem noi e pentru recompense, cu totii stim asta: job, căsătorie, copii, mancarea preferata, McDonald’s etc, semnalate cu secreţii de dopamină, serotonină şi oxitocină. Prin aplicaţiile de socializare primim validare socială, ceea ce oferă dopamină şi serotonină, iar contactul uman e mimat prin aceleaşi interacţiuni, deci creierul nostru secreta şi oxitocina.

Pentru a te desprinde de acest dispozitiv electronic, este indicat sa iti gasesti cateva activitati care sa iti faca placere:

  • Ce-ai spune să petrecem mai mult timp cu oamenii reali şi să revenim la chestiile de bază: strânsul mâinii, strânsul de umăr, strânsul în braţe, ţinutul în cârcă al unui copil etc. Ia ganditi-va câte ţineri de mână aţi ratat pentru că mâna era ocupată cu telefonul! 
  • Ce-ati spune sa inveti un sport nou; poate ca iti place sa te dai cu trotineta electrica sau sa iesi la alergat. Este vara, poate iti place inotul sau sa petrecinore pe terasa citind o carte! 
  • Sau de ce nu, invitati prietenii virtuali afara, facand activitati frumoase impreuna. Diferenta este ca veti rade impreuna, va veti observa unul pe celalat fata in fata si veti invata sa stabiliti realtii de calitate, in lumea reala.

Sunt oameni care s-au luptat cu cancerul sau oameni care s-au lasat de fumat, sigur vei reusi si tu sa te lupti cu nomofobia.

Leave a Reply