Cum dăunează fumatul sănătății tale și a celor din jur?

Cum dăunează fumatul sănătății tale și a celor din jur?

Ce este un viciu? viciul se poate referi la un defect, o trăsătură de caracter negativă, o infirmitate sau un obicei prost sau nesănătos care nu aduce nici un beneficiu dar care cu toate acestea este practicat in mod constant fara o explicatie logica. Unul dintre cele mai populare vicii din lume este fumatul. România are cel mai mare număr de fumători, raportat la numărul populaţiei, din Europa. Datele arată că o treime dintre români fumează, iar aproape jumătate dintre ei încearcă să scape de acest viciu prin diferite metode.  De ce este atat de nociv fumatul? Fumatul produce pagube la aproape fiecare organ din corp și este direct responsabil pentru o serie de boli ajutand astfel la scurtarea in medie a vietii unui bărbat cu aproximativ 12 ani și a unei femei cu aproximativ 11 ani. Aceste efecte ale fumatului sunt efectul urmatoarelor doua otravuri prezente intr-o tigara obisnuita: Monoxidul de carbon se găsește în fumurile de evacuare a mașinii și este fatal în doze mari. Înlocuiește oxigenul din sânge și înfometează organele de oxigen și le oprește să funcționeze corect. Gudronul este o substanță lipicioasă, brună, care acoperă plămânii și afectează respirația. Fumatul provoacă mai multe decese în fiecare an decât următoarele combinate:

  • consum de alcool
  • incidente legate de arme de foc
  • HIV
  • consumul ilegal de droguri
  • incidente de autovehicule

Fumatul afecteaza TOT organismul, nu doar plamanii sau gatul. Mai jos vom enumera ce effect are tutunul asupra fiecarui organ: Creierul Fumatul poate crește probabilitatea de a face un accident vascular cerebral de 2 până la 4 ori. Accidentele vasculare cerebrale pot provoca leziuni cerebrale și moarte. O modalitate prin care accidentul vascular cerebral poate provoca leziuni cerebrale este printr-un anevrism cerebral, care apare atunci când peretele vasului de sânge se slăbește si creaza o inflamatie . Această umflătură poate apoi să izbucnească și să ducă la o afecțiune serioasă numită hemoragie subarahnoidă.   Oase Fumatul poate face oasele slabe și fragile, ceea ce este deosebit de periculos pentru femei, care sunt mai predispuse la osteoporoză și la rupturi ale oaselor.   Sistemul cardiovascular Fumatul provoacă acumulari de colesterol, deșeuri celulare, calciu și alte substanțe grase în sânge. Acestea se lipesc de pereții arterelor (ateroscleroza), făcându-le mai înguste; acest lucru reduce fluxul de sânge și crește riscul de coagulare.Fumatul îngustează și arterele, îngreunând circulația sângelui, precum și creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac. De asemenea, substanțele chimice din fumul de tutun cresc probabilitatea de aparitie a unor probleme cardiace și cardiovasculare cum ar fi Boala coronariană – artere înguste sau blocate în jurul inimii. Este printre principalele cauze de deces. Infarct – fumătorii au de două ori mai multe șanse să aibă un atac de cord. Dureri de piept legate de inimă. Monoxidul de carbon și nicotina din țigări fac ca inima să funcționeze mai greu și mai repede; asta înseamnă că fumătorilor le va fi mai dificil să facă activitati fizice. Chiar și fumătorii care fumează 5 sau mai puține țigări pe zi pot avea semne precoce ale bolilor cardiovasculare. Sistem imunitar Sistemul imunitar protejează organismul împotriva infecțiilor și bolilor. Fumatul compromite acest lucru și poate duce la boli autoimune, cum ar fi boala Crohn și artrita reumatoidă.   Plamanii Fumatul poate provoca o varietate de probleme pulmonare.Poate cea mai evidentă parte a corpului afectată de fumat este plămânii. De fapt, fumatul poate afecta plămânii în mai multe moduri diferite. În primul rând, fumatul afectează căile respiratorii și sacii de aer (cunoscuți sub numele de alveole) din plămâni.Adesea, boala pulmonară cauzată de fumat poate dura ani de zile pentru a fi observată, ceea ce înseamnă că de multe ori nu este diagnosticat până când nu este destul de avansat. Reproducere Femeilor care fumează le poate fi mai dificil să rămână însărcinate. Femeile care fumează când sunt însărcinate cresc o serie de riscuri pentru copil, inclusiv:

  • naștere prematură
  • avort
  • nasterea unui copil decedat
  • sindromul de moarte subită a sugarului

Fumatul poate provoca impotență la bărbați, deoarece dăunează vaselor de sânge din penis. De asemenea, poate deteriora sperma și poate afecta numărul de spermatozoizi. Bărbații care fumează au un număr mai mic de spermatozoizi decât bărbații care nu sunt fumători. Piele Fumatul reduce cantitatea de oxigen care ajunge la piele, ceea ce grăbește procesul de îmbătrânire a pielii dar in acelasi timp ii influenteaza si aspectul, acasta devenind inelastica si lipsita de culoare. Fumatul îmbătrânește prematur pielea cu până la 10-20 de ani și produce de trei ori mai multe riduri faciale, în special în jurul ochilor și gurii. In concluzie sa nu uitam ca fumatul nu este o boala sau o afectiune ci este o alegere facuta voluntar fara a fi obligati de nimeni si de nici o imprejurare. De fumat te poti apuca usor dar este foarte dificil sa te lasi, insa nu imposibil. Nu este niciodata prea tarziu sa te lasi de fumat ! Indiferent de vârsta ta sau de câți ani ai fumat, cercetările au arătat că organismul tău va începe procesul de vindecare în termen de cateva ore de la ultima țigară.

Leave a Reply