You are currently viewing 6 moduri in care alergatul imbunatateste sanatatea

6 moduri in care alergatul imbunatateste sanatatea

6 moduri in care alergatul imbunatateste sanatatea

Conform studiilor kilometri alergati te mentin sanatos din interior spre exterior. Ai auzit probabil ca „miscarea este medicament”. Ei bine, nu este doar o vorba, este adevarat. Cercetarea stiintifica dovedeste ca miscarea cu regularitate (150 minute pe saptamana, care inseamna aprox. 30 minute de 5 ori pe saptamana) – si mai ales alergatul – are efecte benefice asupra sanatatii intr-o mai mare masura decat o pilula prescrisa de un medic. Studiile au aratat ca alergatul poate ajuta la prevenirea obezitatii, diabetului de tip 2, bolii coronariene, presiunii arteriale ridicate, accidentului vascular, catorva tipuri de cancer si mai multe alte conditii neplacute. Mai mult, oamenii de stiinta au demonstrat ca alergatul imbunatateste in mare masura calitatea emotionala si mentala a vietii. Te ajuta chiar sa traiesti mai mult. Iata cum:  

  • Alergatul te face mai fericit

  Daca faci exercitii in mod regulat, ai descoperit deja ca: indiferent de cat de bine sau rau te simti in orice moment, miscarea te va face sa te simti mai bine. Si este valabil si dincolo de „placerea alergatorului” – acel iures de „hormoni de bunastare” cunoscuti ca endocabinoizi. Intr-un studiu din 2006 publicat in „Medicina & Stiinta in Sport & Miscare”, cercetatorii au descoperit ca chiar si o singura tura de miscare – 30 minute de mers pe un stepper – poate imbunatati instantaneu buna dispozitie a unei persoane care sufera de depresie severa. Intr-un studiu din mai 2013 in „Medicina & Stiinta in Sport & Miscare” in care sobolanii si soarecii au resimtit efecte antidepresive de la alergatul pe o roata, cercetatorii au concluzionat ca activitatea fizica a fost o alternativa eficienta in tratarea depresiei. Studiile au aratat ca chiar si in zilele in care trebuie sa te fortezi sa iesi afara, miscarea te protejeaza impotriva anxietatii si depresiei. Miscarea moderata poate ajuta oamenii sa faca fata anxietatii si stresului chiar si dupa terminarea exercitiilor, conform unui studiu din 2012 publicat in „Medicina & Stiinta in Sport & Miscare”. Un studiu din 2012 publicat in „Ziarul Sanatatii Adolescentilor”, a demonstrat ca chiar si 30 minute de alergat pe saptamana pentru trei saptamani a imbunatatit calitatea somnului, bunei dispozitii si concentrarii in timpul zilei. Ai auzit pe cineva spunand ca alergatul este „drogul” lor? Ei bine, aparent, se pare ca este foarte similar. Un studiu din 2015 din „Neurofarmacologie” a aratat ca alergatul produce acelasi tip de adaptari neurochimice in nervii de compensare din creier ca si drogurile ce dau dependenta.  

  • Alergatul te ajuta sa slabesti sau sa-ti mentii greutatea

  Stii ca exercitiile ard calorii pe durata antrenamentului. Mai mult, atunci cand faci miscare, arderea continua chiar si dupa ce te opresti. Studiile au aratat ca exercitiile regulate maresc „arderile de dupa” – adica, numarul caloriilor arse dupa exercitii. (Oamenii de stiinta numesc asta COED/EPOC, ceea ce inseamna consum de oxigen in excess dupa.). Asta e ca si cum ai primi un cec cu salariu chiar si dupa ce te pensionezi. Si nu trebuie sa alergi cu viteza sunetului pentru a beneficia de asta. Asta se intampla atunci cand exercitiile au o intensitate de 70% din VO2 maxim. (Asta este un pic mai rapid decat un pas lejer si un pic mai incet decat un pas de maraton).  

  • Alergatul intareste genunchii (si alte articulatii si oase, de asemenea).

  Se stie de mult ca alergatul mareste masa osoasa si chiar previne pierderea ei din cauza varstei. Dar se poate ca familia, prietenii si strainii sa te previna ca „alergatul este rau pentru genunchi.” Totusi, stiinta a demonstrat ca nu este asa. In realitate, studiile au aratat ca alergatul imbunatateste sanatatea genunchiului, conform spuselor cercetatatorului David Felson de la Universitatea Boston, intr-un interviu la Radioul Public National. „Stim, din multe studii facute pe termen lung, ca alergatul nu pare sa dauneze prea mult genunchilor” a spus Felson. „Cand observam oamenii cu artrita la genunchi, nu gasim prea multe semne de istorie anterioara de alergat, si cand observam alergatorii de-a lungul timpului, nu constatam vreun risc de a dezvolta osteoartrita mai mare decat cel normal”.  

  • Alergatul te mentine in forma, chiar si in masura ce imbatranesti

  Esti ingrijorat ca „iti iesi din forma” in masura ce imbatranesti? Miscarea regulata te va ajuta „sa te mentii”. Un studiu din 2012 publicat in „Psychonomic Bulletin & Review” a concluzionat ca dovezile sunt uimitoare, exercitiile regulate ajuta la invingerea declinului cognitiv legat de varsta, mai ales schimbarea atributiilor intre ele, atentia selectiva si memoria de lucru. Studiile au concluzionat in mod consecvent ca adultii aflati la o varsta mai inaintata si care sunt in forma au obtinut rezultate mai bune in testele mentale, comparativ cu persoanele din aceeasi categorie de varsta si fara pregatire fizica. Mai mult, pentru pacientii cu accident vascular, exercitiile regulate imbunatatesc memoria, limbajul, gandirea si problemele de judecata cu aproape 50%.  Echipa de cercetare a constatat „imbunatatiri semnificative” in functionarea generala a creierului la incheierea programului, cu cea mai mare imbunatatire in atentie, concentrare, planificare si organizare.  

  • Alergatul reduce riscul de cancer

  Poate ca alergatul nu vindeca cancerul, dar, sunt destule dovezi ca ajuta la prevenirea sa. O verificare vasta a 170 studii epidemiologice din „Journal of Nutrition” a aratat ca exercitiile regulate sunt asociate cu un risc mai mic pentru anumite forme de cancer. Mai mult, daca deja ai cancer, alergatul (cu aprobarea doctorului) poate imbunatati calitatea vietii in timp ce faci chimioterapie.  

  • Alergatul mareste durata de viata

  Chiar daca faci un minimum de activitate fizica – (30 minute, de 5 ori pe saptamana), vei trai mai mult. Studiile au aratat ca daca diferite tipuri de oameni incep sa faca miscare, ei traiesc mai mult. Fumatorii au trait mai mult cu 4.1 ani; nefumatorii au castigat 3 ani. Chiar daca inca fumezi, vei castiga 2.6 ani. Cei cu boli de inima au castigat 4.3 ani.

Leave a Reply