You are currently viewing Apa minerala: buna sau rea?

Apa minerala: buna sau rea?

Apa minerala: buna sau rea?

Apa minerala este o bautura racoritoare si o buna alternativa la bauturile carbogazoase dulci. Totusi, unii oameni sunt ingrijorati ca s-ar putea sa nu fie buna pentru sanatate.

Acest articol va prezinta o vedere detaliata a efectelor apei minerale asupra sanatatii.

Ce este apa minerala (carbogazoasa)?

Apa carbogazoasa este apa infuzata cu dioxid de carbon sub presiune. Aceasta produce o bautura cu bule cunoscuta de asemenea si ca apa minerala (mai multe denumiri in limba engleza: club soda, soda water, seltzer water, and fizzy water). n afara de apa seltzer, apele carbogazoase au de obicei adaugata sare pentru ale imbunatati gustul. Uneori cantitati mici de alte minerale sunt adaugate.

Apele minerale naturale ca Perrier si San Pellegrino sunt diferite. Aceste ape sunt captate de la un izvor mineral natural si tind sa contina compusi minerali si sulfurosi. Ele sunt si carbogasoase adeseori.

Apa tonica este o forma de apa carbogazoasa care contine un compus amar numit chinina impreuna cu zahar si sirop de porumb foarte bogat in fructoza.

SUMAR: Apa carbogazoasa combina apa si gazul dioxid de carbon sub presiune. Sodiu si alte minerale sunt adesea adaugate.

Apa carbogazoasa este acida

Dioxidul de carbon si apa reactioneaza chimic pentru a produce acid carbonic, un acid slab care, s-a demonstrat ca stimuleaza aceiasi receptori nervosi ca mustarul. Aceasta determina o senzatie de arsura, intepatoare, care poate fi si iritanta si placuta. Ph-ul apei carbogazoase este 3-4, ceea ce inseamna ca este putin acida. Cu toate acestea, daca bei o bautura acida, cum ar fi apa carbogazoasa, nu se mareste aciditatea din corp.

Rinichii si plamanii elimina dioxidul de carbon in exces. Aceasta pastreaza sangele tau la un nivel alcalin al ph-ului de 7.35-7.45 indiferent de ceea ce mananci sau bei

SUMAR: Apa carbogazoasa este acida, dar corpul tau ar trebui sa pastreze un ph stabil si usor alcalin indiferent de ce consumi.

Afecteaza sanatatea dentara?

Una din cele mai mari griji in legatura cu apa carbogazoasa este efectul asupra dintilor, intrucat portelanul este direct expus la acid.

Sunt putine cercetari cu privire la acest subiect, dar un studio a constatat ca apa minerala carbogazoasa afecteaza portelanul dintilor un pic mai mult decat apa plata. Mai mult, apa minerala este de 100 ori mai putin daunatoare decat o bautura carbogazoasa cu zahar.

Un alt studiu a aratat ca bauturile carbogazoase au un potential foarte mare de a distruge portelanul dintilor dar numai daca au zahar in compozitie. De fapt, o bautura dulce ne-carbogazoasa (Gatorade) a fost gasita a fi mai daunatoare decat apa carbogazoasa fara zahar (Diet Coke). Un alt studiu a plasat mostre de portelan dentar in diferite bauturi pentru pana la 24 ore. Bauturile indulcite cu zahar carbogazoase sau ne-carbogazoase au afectat portelanul mult mai mult decat cele dietetice). O recapitulare a catorva studii a aratat ca o combinatie de zahar si ape gazoase poate conduce la carii dentare severe.

Cu toate acestea, se pare ca apa minerala simpla reprezinta un risc scazut pentru sanatatea dentara. Numai cele cu zahar sunt daunatoare. Daca iti faci griji pentru sanatatea dentara, incearca sa bei apa minerala la masa si clatesteti gura cu apa plata dupa ce o bei.

 Bauturile carbogazoase indulcite cu zahar pot eroda portelanul dar, se pare ca apa carbogazoasa simpla este relativ nedaunatoare.

Afecteaza digestia?

Apa minerala poate fi benefica pentru sanatatea digestiva pe mai multe cai.

Poate imbunatati capacitatea de a inghiti

Studiile sugereaza ca apa minerala poate imbunatati capacitatea de a inghiti, atat la adultii tineri  cat si cei mai in varsta. Intr-un studiu, 16 oameni sanatosi au fost rugati sa inghita repetat diferite lichide. Apa carbogazoasa a demonstrat cea mai puternica abilitate de a stimula nervii responsabili cu inghitirea. Un alt studiu a demonstrat ca o combinatie de temperaturi scazute si gazeificare mareste aceste efecte benefice. Intr-un studiu pe 72 de persoane care simteau mereu nevoia de a tusi pentru a-si curata gatul, bautul apei minerale cu gheata a imbunatatit starea a 63 persoane. Cei cu cele mai frecvente si mai severe simptome au avut cea mai mare usurare.

Poate mari senzatia de satietate

Apa carbogazoasa poate mari senzatia de satietate dupa mese intr-o masura mai mare decat apa plata.  Apa carbogazoasa poate ajuta mancarea sa ramana mai mult timp in stomac, ceea ce determina o senzatie de satietate pentru mai mult timp. Intr-un studiu controlat pe 19  femei sanatoase tinere, nivelurile satietatii au fost mai mari dupa ce participantele au baut 250 ml de apa carbogazoasa, fata de cand au baut apa plata.

Totusi, studii la o scara mai mare sunt necesare pentru a confirma aceste rezultate.

Poate ajuta la eliminarea constipatiei

Oamenii care sufera de constipatie pot observa ca daca beau apa minerala simptomele se pot ameliora.

Intr-un studiu de 2 saptamani pe 40 persoane care au suferit un accident vascular,s-a demonstrat ca peristaltismul intestinal s-a dublat in medie pentru grupul care a baut apa carbogazoasa, fata de cei care au baut apa potabila. Mai mult, participantii au raportat 58% descrestere a simptomelor de constipatie. Sunt de asemenea dovezi ca apa minerala poate imbunatati si alte simptome ale indigestiei, inclusiv durerea de stomac.

Un studiu controlat a examinat 21 de persoane cu probleme digestive cronice. Dupa 15 zile, cei care au baut apa minerala au avut imbunaatatiri ale simptomelor digestive, constipatie si golirea vezicii biliare.

 Apa carbogazoasa este benefica pentru digestie. Poate imbunatati inghitirea, mari senzatia de satietate si reduce constipatia.

Apa minerala afecteaza sanatatea oaselor?

Multi oameni cred ca bauturile carbogazoase nu sunt bune pentru oase din cauza continutului ridicat de acid. Cu toate acestea, studiile sugereaza ca nu gazeificarea este de vina. Un studiu de observatie pe scara larga pe mai mult de 2500 persoane a aratat ca, bautura cola este singura bautura asociata cu o densitate osoasa semnificativ redusa. Se pare ca apa carbogazoasa nu afecteaza sanatatea osoasa.

Spre deosebire de apa carbogazoasa si minerala, bauturile cola contin foarte mult fosfor.

Cercetatorii au sugerat ca bautorii de cola au consumat prea mult fosfor si insuficient calciu, acest fapt determinand un risc potential pentru deterioarea oaselor. Intr-un alt studiu, fetele adolescente care au consumat bauturi carbogazoase au fost gasite cu o densitatea minerala osoasa mai mica. Aceasta a fost atribuita bauturilor care au inlocuit laptele din dieta, si ca urmare o ingerare inadecvata de calciu.

Intr-un studiu controlat pe 18 femei  post-menopauza, bautul zilnic a 1 litru de apa minerala imbogatita cu sodiu pentru 8 saptamani, conduce la o mai buna retentie a calciului decat bautul apei minerale plate. Mai mult, nu s-au observat efecte negative asupra sanatatii osoase in grupul care a baut apa minerala. Studiile pe animale sugereaza ca apa carbogazoasa poate chiar imbunatati sanatatea osoasa.

Prin suplimentarea alimentatiei gainilor cu apa minerala pentru 6 saptamani s-a marit puterea oaselor piciorului comparativ cu cele care au baut apa simpla. Consumul de bauturi cola carbogazoase poate dauna sanatatii oaselor, dar se pare ca apa minerala simpla are un efect neutru sau pozitiv.

Afecteaza sanatatea inimii?

Cercetarile sugereaza ca apa minerala poate imbunatati sanatatea inimii, desi dovezile sunt limitate. Un studiu pe 18 femei post-menopauza a aratat ca bautul apei carbogazoase imbogatita cu sodiu reduce colesterolul rau LDL, markerii inflamatorii si glicemia. Mai mult, ele au experimentat o crestere a colesterolului bun HDL.

In plus, s-a estimat ca riscul de a dezvolta o boala coronariana in urmatorii 10 ani este cu 35% mai mic pentru cei care au baut apa carbogazoasa, fata de cei care au baut apa simpla.

Totusi, de vreme ce acesta este un studiu la scara mica, sunt necesare mai multe cercetari inainte de a trage concluzii. Apa carbogazoasa poate avea efecte benefice asupra colesterolului, inflamatiei si nivelului glicemiei, probabil reducand riscul de boala coronariana. Totusi, mai sunt necesare cercetari pentru a certifica aceste argumente.

Nicio dovada nu sugereaza ca apa minerala sau carbogazoasa nu este buna pentru tine. Nu este prea daunatoare pentru sanatatea dentara si se pare ca nu are nici un efect asupra sanatatii osoase.  Interesant este ca o bautura carbogazoasa poate chiar imbunatati digestia prin cresterea capacitatii de inghitire si reducerea constipatiei.

Este de asemenea o bautura fara calorii care produce o senzatie placuta spumoasa. Multi o prefera in locul apei plate.  Nu exista nici un motiv sa renunti la aceasta bautura daca iti place. De fapt, poate chiar imbunatati starea ta generala de sanatate.

Leave a Reply