Stil de viata sanatos versus diete

Stil de viata sanatos versus diete

Obezitatea, supraponderabilitatea si kilogramele in plus in general, sunt o mare problema a secolului nostrum. Acestea sunt rezultatul stilului de viata haotic, cu program prelungit la munca si cu timp pierdut inutil in trafic. Din pacate acesta este adevarul… foarte multe persoane se concentreaza atat de mult pe cariera sau pe rezolvarea problemelor care, vrem nu vrem, apar in viata tuturor incat alimentatia sanatoasa si activitatile in aer liber au cazut pe locuri inferioare in topul prioritatilor. Slabitul a devenit in ultimii ani o adevarata industrie. Tot mai multe persoane realizeaza ca sanatatea lor si a familiei lor ar trebui sa fie primordiale. Numai in Statele unite ale americii aceasta industrie valoreaza 20 de MILIARDE de dolari anual ! Faptul ca aceasta industrie a prins avant, impreuna cu disponibilitatea oamenilor sa cheltuiasca foarte multi bani pentru a-si recupera sanatatea si pentru a pierde kilogramele acumulate, au atras o gramada de persoane sau chiar companii in toata regula care promit rezultate miraculoase peste noapte. Cu alte cuvinte dvs veti plati multi bani, iar ei va vor oferi secretul prin care puteti sa dati jos toate kilogramele nedorite. Cam cat de bine suna? Ati neglijat sanatatea timp de 5 sau chiar 10 ani, iar acum in numai cateva luni puteti recupera totul sis a va reveniti la forma ideala. Haideti sa vedem care sunt diferentele intre asa numitele “diete” care promit ca veti scapa de x kg in y zile si alegerea unui stil de viata sanatos

  1. O dietă constă în schimbarea temporară a obiceiurilor alimentare pentru a atinge un anumit rezultat – de obicei pierderea în greutate. DA aceste diete de multe ori au rezultate dar atata timp cat sunt respectate 100%. In momentul cand se revine la o alimentatie normala apar si kilogramele inapoi. Pe de altă parte, o schimbare a stilului de viață constă în adoptarea unor obiceiuri generale sănătoase care promovează controlul alimentatiei și sănătatea pe termen lung. În plus, dietele se concentrează pe aportul alimentar, în timp ce schimbările în stilul de viață includ alimentatia mpreună cu alți factori care afectează greutatea și sănătatea, cum ar fi activitatea fizică. În ceea ce privește pierderea în greutate, o dietă oferă o soluție temporară și o abordare singulară a unei probleme complexe dobandita intr-o perioada lunga
  2. Dieta nu funcționează pe termen lung, relatează un studiu a Universității din California, Los Angeles, publicată în ediția din aprilie 2007 a revistei „American Psychologist”. Cercetătorii au examinat datele clinice existente și au ajuns la concluzia că dietele vă pot ajuta să pierdeți, în medie, între 5% și 10% din greutatea corpului pe termen scurt. Dar este puțin probabil ca veți putea menține pierderea în greutate. Aproape 70 la sută dintre cei care au tinut o dieta își recapătă toată greutatea pe care au pierdut-o în timpul dietei, potrivit studiului efectuat.
  3. Aproximativ 30 la sută dintre persoanele care si-au propus o schimbare a obicieurilor alimetare pe termen lung au reusit sa slabeasca si sa se mentina fara foarte mari probleme, potrivit unui review publicat în ediția din iulie 2005 a „Jurnalului American de Nutriție Clinică”. Cercetătorii au examinat datele clinice existente și au descoperit că modificările în stilul de viață au contribuit la capacitatea subiectilor de a-si menține greutatea. Aceasta schimbare a stilului de viata nu este ceva revelaotor si foarte dificil ci doar adoptarea unor obiceiuri sanatoase cum ar fi:
  • Mese reuglate
  • O viata ce implica mai multa activitate fizica (mers pe jos, urcatul scarilor in defavoarea liftului, caratul cumparaturilor in mana, fara carucior etc)
  • Scaderea cantitatii de zahar
  • Scaderea cantitatii de alimente prajite
  • Abateri cat mai mici pe parcursul sarbatorilor

Oricine a încercat să slăbească probabil stie ca, lumea „dietelor” poate fi extrem de copleșitoare. Televiziunile, revistele, social media și internetul oferă „regimul perfect de dietă” pentru oricine dorește să slăbească. Oamenii fac cercetări ample și cheltuiesc multi bani si energie pentru a găsi dieta perfecta și, din păcate, sunt de multe ori dezamăgiți de rezultate. Nu mai cautati solutii rapide pentru probleme acumulate in timp asa cum sunt kilogramele in plus. Solutia nu este vreo „formula magica si secreta”, poate parea chiar banala, dar dificil (cel putin la inceput) de pus in practica. Un stil de viata sanatos nu presupune decat adoptarea unor obiceiuri sanatoase pe termen lung, iar aceste obiceiuri sanatoase vor avea ca efect bunastarea fizica si psihica mult dorita.  

Leave a Reply