Colesterolul – cand este bun si cand este rau
O problema din ce in ce mai des intalnita, in special dupa ce se trece de o anumita varsta (dar nu obligatoriu), este problema colesterolului marit. Colesterolul este prezent in fiecare celula a corpului si are functii importante in digestia alimentelor si producerea hormonilor dar in exces devine nociv. In continuare ne vom lamuri in legatura cu ce este colesterolul, care sunt valorile normale si “sigure” si cum ne putem ferii de eventualele probleme pe care le poate genera. Ce este colesterolul? Colesterolul este un tip de grasime (molecula lipidica) de care organismul uman are nevoie pentru a functiona in mod normal. Acesta substanta are o consistenta ceroasa, este produsa de ficat, si se regaseste in sange. In mod normal, ficatul produce intre 1 si 2 doua grame de colesterol, insa colesterolul in exces din sange poate creste riscul de afectiuni cardiace. Care este rolul colesterolului?
- producerea unor hormoni- una dintre functiile importante ale colesterolului este sinteza hormonilor sexuali. Daca apar dereglari la nivelul secretiei de hormoni reproducatori, apar si probleme cu greutatea, cu digestia sau cu sanatatea psihica
- protejarea celulelor – colesterolul este o componenta vitala a celulelor, avand rolul unei bariere protectoare. Cand nivelul de colesterol creste sau scade, celulele isi pierd capacitatea de a metaboliza si de a produce energie
- ajuta digestia- colesterolul sprijina procesul de digestie si contribuie la producerea bilei, acesta fiind lichidul secretat de ficat si folosit apoi pentru digerarea alimentelor bogate in grasimi. In plus, bila usureaza si procesul de absorbtie a nutrientilor din alimente
- are efect antioxidant- colesterolul are in acelasi timp rolul unui antioxidant si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi (substante poluante, radiatii, fum de tigara) si a efectelor negative pe care le au acestia
- ajuta sistemul imunitar- coleresterolul are un rol esential in buna functionarea a sistemului imunitar pentru ca ajuta organismul sa lupte cu infectiile si sa se vindece dupa o boala sau o interventie chirurgicala. In aceste situatii, ficatul produce colesterol si il raspandeste in organism pentru a accelera procesul de vindecare
De cate tipuri este colesterolul? Colesterolul bun sau HDL (High Density Lipoprotein) – acesta este sintetizat de organism, circula prin artere si este transportat de molecule ajutatoare, numite lipoproteine. Ce face acest tip de colesterol? Colesterolul HDL scade nivelul colesterolului LDL transportandu-l spre ficat unde urmeaza sa fie procesat. Colesterolul HDL protejeaza si curata peretii interiori ai vaselor de sange. Deteriorarea acestor pereti are ca efect arteroscleroza, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral. Colesterolul rau sau LDL(Low Density Lipoprotein) – este provenit in general din alimentatie. Rolul ei negativ este dat de faptul ca depoziteaza excesul de colesterol pe peretii arterelor, fapt care duce, in timp, la intarirea vaselor de sange si la declansarea bolilor cardiace.
Surse de colesterol în dietă Grăsimi provenite de la animale, cum ar fi gălbenușul de ou, carnea grasă (grăsimea vizibilă și grăsimea dintre țesuturile musculare numite “marmuire”), pește, unt, smântână, lapte cu cremă completă, brânzeturi cu conținut ridicat de grăsimi și toate alimentele care conțin aceste grăsimi animale (de exemplu, biscuiți, prăjituri, plăcinte și torturi care sunt coapte cu unt) vor conține diferite cantități de colesterol. Cu toate acestea, toate grăsimile vegetale găsite în uleiuri, margarină și alimente produse cu ulei, precum și alimente grase din plante, precum avocado și nuci, nu conțin colesterol. În momentul de față, destul de mulți producători de produse neasnatoase din toate punctele de vedere, precum uleiurile vegetale sau margarina afiseaza mesajul „Fără colesterol” sau „Nu conține colesterol” pe etichetele lor. Ironia este că niciun ulei vegetal pur (floarea-soarelui, canola, măsline, avocado sau nuc) și nici margarina care este fabricată din ulei de plante nu va conține colesterol. Așadar, pentru un producător să afirme că uleiul X este „fără colesterol” este o prostie, deoarece toate uleiurile similare sunt, de asemenea, fără colesterol. Cu această afirmație înșelătoare, producătorul creează confuzie în mintea publicului, deoarece o astfel de afirmație implică faptul că uleiul Y conține colesterol, ceea ce nu este adevărat. Deși nu avem reglementări privind etichetarea în vigoare care împiedică acest tip de declarații înșelătoare pe etichetele alimentare, trebuie doar să țineți cont de faptul că toate uleiurile vegetale pure și margarina obținuta din uleiuri vegetale pure nu conțin colesterol. In concluzie ar trebui sa retinem urmatoarele lucruri:
- Corpul uman își produce propriul colesterol iar unii oameni produc mai mult „multumita” mostenirii genetice .
- Toate alimentele produse din animale și grăsimi animale conțin colesterol in cantitati mai mari sau mai mici.
- Indiferent cat de sanatoase sau nesanatoase sunt, uleiurile vegetale pure și produsele obținute din grăsimile vegetale pure nu conțin colesterol.